Vstup do Unie posílil v Česku úctu k pravidlům, řekl Sobotka

11.04.2014 11:15

Vstup do Evropské unie posílil v Česku úctu k pravidlům, vymahatelnost práva a přispěl k celkovému rozvoji země. Měl i ekonomický přínos a dal českým firmám možnost obchodovat na společném evropském trhu. Na konferenci k desátému výročí vstupu Česka do Unie to dnes řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle premiéra se již nemůže stát, aby Česká republika nebyla přizvána ke klíčovým politickým jednáním.

Vstup do Unie posílil v Česku úctu k pravidlům, řekl Sobotka
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka ocenil, že v osmadvacítce bohatší státy přispívají svými penězi na rozvoj chudších členů Unie. „Vstup do EU vedl k celkové modernizaci našeho státu," dodal premiér.

Česko se před deseti lety vrátilo do evropského společenství, kam vždycky patřilo, zdůraznil Sobotka. Připomněl, že heslem vítěze prvních svobodných voleb po pádu komunismu, Občanského fóra, bylo Zpátky do Evropy. „V roce 2004 se to naplno povedlo," řekl Sobotka ke vstupu do Unie.

Připojení k Bruselu podle něj vedlo k tomu, že váha Prahy na diplomatickém poli posílila své postavení. Nyní je třeba, aby Česko dokázalo prosadit své národní zájmy i na evropské úrovni. Při té příležitosti připomněl roli českého průmyslu. Budoucí společná evropská energetická politika by neměla „vyhnat" průmyslové firmy z Evropy, řekl Sobotka.

Před premiérem promluvil na konferenci v Míčovně Pražského hradu i prezident Miloš Zeman. Řekl, že Unie vyšla z každé krize posílena a překonání vážných problémů pokaždé vedlo k možnostem ještě hlubší integrace. Zdůraznil také, že je zastáncem pokračujícího sjednocování národních legislativ a přeje si, aby se Česko stalo součástí „tvrdého jádra" Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…