Vy budete citovat z Charty 77? Nehoráznost, rozčílil se Fiala na poslance SPD

12.05.2022 18:09

Premiér Petr Fiala dnes v Poslanecké sněmovně čelil interpelacím opozičních poslanců, kteří se mimo jiné zaměřili na údajné porušování svobody slova při vládním boji s dezinformacemi. Poslanec SPD Vladimír Zlínský při té příležitosti dokonce citoval Chartu 77, což mu poté premiér Fiala vyčetl. „Srovnávat dobu totalitního režimu s demokratickou společností, kde si vlastně každý může říkat, co chce, to je nehoráznost,“ uvedl Fiala.

Vy budete citovat z Charty 77? Nehoráznost, rozčílil se Fiala na poslance SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Jako první předstoupil před premiéra Fialu s dotazem Radek Vondráček, k čemuž mu premiér pogratuloval se slovy, že jemu se to za osm let v opozici nikdy nepovedlo. Vondráčka zajímalo, na jakém právním základu probíhá aktuálně boj s dezinformacemi, konkrétně blokování některých soukromých webů. „Které státní instituce odpovídají za podklady a doporučení pro blokování takzvaných proruských webů a omezování svobody slova. Z čí to bylo iniciativy a projednala to vůbec vláda? Pokud soudní přezkum blokování některého serveru označí za nezákonný, kdo ponese politickou a právní odpovědnost? A který resort vlastně nese odpovědnost za ten takzvaný boj s dezinformacemi?“ ptal se Vondráček.

„Právní stát může existovat jen tam, kde žádné názory, ani ty pro většinu společnosti nepřijatelné, nejsou nijak postihovány. Pane premiére, musíte se k tomu nějak postavit,“ dodal bývalý předseda Sněmovny.

Fiala svou odpověď postavil na tom, že jeho kabinet v boji s dezinformacemi plně navazuje na předchozí vládu Andreje Babiše. „Vaše otázky jsou určitě relevantní a důležité a já vám na ně rád odpovím. My tady vlastně navazujeme na činnost předcházející vlády, a to si myslím, že je dobře. Právě v boji s dezinformacemi a hybridními hrozbami obecně existuje kontinuita, protože vláda Andreje Babiše v roce 2021 přijala akční plán pro národní strategii pro čelení hybridním hrozbám a na tento plán my navazujeme,“ uvedl Fiala.

„Naše vláda má samozřejmě plný respekt ke svobodě slova, na tom se nic nemění, ale dezinformacím je třeba čelit a věděla to už vláda Andreje Babiše, ale po zahájení války na Ukrajině se to všechno ještě znásobilo,“ dodal premiér.

Fialova odpověď ovšem Vondráčka ani v nejmenším neuspokojila. „Gratuluji vám, neodpověděl jste mi ani na jednu otázku,“ reagoval Vondráček a znovu položil všechny své předchozí otázky.

Premiér to proto zkusil znovu. „K omezování svobody slova tady nedochází, a pokud jde o činnost dezinformačních webů, které byly roky tolerovány, tak tam došlo k tomu, že správce domén cz.nic svým svobodným rozhodnutím tyto servery zastavil. Vláda nemůže zakazovat média a ani to nedělá,“ uvedl již konkrétněji Fiala.

„Ale i Listina práv a svobod jasně říká, že svobodu slova jde omezit zákonem, pokud je to nezbytné při zajištění ochrany svobod a práv druhých, bezpečnosti státu a ochrany veřejného zdraví a bezpečnosti. Máme novou zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Laurenčíkovou, která toto všechno řeší a sestavuje si svůj tým,“ dodal premiér.

Na tuto debatu navázal poslanec Vladimír Zlínský (SPD), který nejprve citoval Chartu 77, jejímž základem byl boj o svobodu slova a konec diskriminace na základě názoru. „Prokažte, že existují takové dezinformace, které mohou rozvrátit náš stát a kvůli kterým je třeba obětovat svobodu slova a myšlení. Vysvětlete našim občanům, kde končí svoboda slova a kde začíná dezinformace,“ uvedl Zlínský.

Právě citování z Charty 77 ale podle Fialy absolutně nebylo namístě. „Srovnávat dobu totalitního režimu, nesvobody, kdy se občané skutečně nemohli pod hrozbou sankcí svobodně vyjadřovat s demokratickou společností, kde si vlastně každý může říkat, co chce, to je nehoráznost. Tady není žádný jeden světový názor a jedna ideologie a používat citace z Charty 77, to je velmi nevkusné,“ reagoval premiér.

V České republice podle Fialy není nijak omezena svoboda slova, vláda to nedělá a dělat ani nemůže. „Srovnávat dnešní dobu s dobou totality je nesmysl, podívejte se jen na dnešek, kdy já tady odpovídám na interpelace poslanců, kteří se mohou svobodně ptát, ačkoliv s nimi třeba nesouhlasím. Takže to srovnání je opravdu nepřípadné,“ pokračoval Fiala.

„Každý demokratický stát se ale brání hybridním hrozbám, které slouží ve prospěch cizí velmoci, a tomu je třeba čelit, poukazovat na to a třeba i vypnout některé kanály, které nemají s profesionálními médii nic společného. Ale žádnému svobodnému občanovi se nemůže nic stát na základě jeho názoru. Nezaměňujme svobodu slova s bojem s dezinformacemi,“ uklidňoval premiér.

Ani Zlínskému se ovšem Fiala nezavděčil, a proto položil své otázky znovu. „Vy po mně chcete odpovědi a já vám tady odpovídám. Ta odpověď se vám nemusí líbit, ale je to prostě odpověď,“ dodal k tomu Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…