Výbuch Duky v rozhlase: Věc bude mít dnes vážnou dohru

23.10.2013 7:23

Incident arcibiskupa Dominika Duky ve vysílání veřejnoprávní rozhlasové stanice Radiožurnál dnes podrobně rozebírají Lidové noviny a sesterská Mladá fronta Dnes. Celá aférka se bude řešit na půdě hned dvou mediálních rad – Rady Českého rozhlasu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Prvně jmenovaná rada se má věcí zabývat již dnes. Komentátor Lidových novin pak rozhlas obvinil z „předpodělanosti“.

Výbuch Duky v rozhlase: Věc bude mít dnes vážnou dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem!“ hřímal rozzlobený kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka v pondělním vysílání Českého rozhlasu – Radiožurnálu. Moderátorka v tu chvíli odmítla s Dukou dál mluvit. Nechala jej jen pronést poslední slova: „Děkuji vám za cenzurované vysílání“ a pak vysílání předčasně ukončila.

Šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný postup moderátorky obhajoval: „Naši moderátoři mají pokyn vést rozhovory tak, aby respondenti v rozhovorech nikomu neškodili a nikomu nestranili. A tady se pan kardinál už dostával na hranu toho, co říkám,“ citují Lidové noviny Pokorného.

Mladá fronta Dnes cituje mediálního odborníka Jana Jiráka z Metropolitní univerzity, podle něhož si redaktorka počínala korektně: „Reagovala na naprostou demagogii. Pan kardinál je v komplikované situaci, protože prosazuje něco, co je evidentně proti veřejnému mínění. Přitom není zvyklý, že mu někdo oponuje. Podle mého soudu šlo z jeho strany o panickou reakci, když nevydržel nápor situace,“ cituje list Jiráka.

Celou věcí se má dnes zabývat Rada Českého rozhlasu. Na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání už leží stížnost na chování moderátorky. „Kdo ji poslal, zveřejnit nemohu, ale budeme se jí zabývat na příštím zasedání. V tuto chvíli nic komentovat nechci,“ cituje Mladá fronta Dnes předsedkyni Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřinu Kalistovou.

Podle komentátora Lidových novin Zbyňka Petráčka je jádro věci v tom, že podle moderátorky, která rozhovor s Dukou předčasně ukončila, nesmí rozhlas „vysílat jakékoliv návody, koho volit, či nevolit, ani naznačovat“.

Komentátor Petráček si pokládá řečnickou otázku, zda lze totiž banální příměr se srpem a kladivem považovat za návod k nevolení komunistů. „A i kdyby ano, tak kde je chyba? V tom, že KSČM má i 24 let po revoluci a 20 let po přijetí  zákona o protiprávnosti komunistického režimu v názvu nadávkové slovo?“ ptá se komentátor. Podle jeho názoru je upírání možnosti Dukovi kritizovat komunisty před volbami v rozhlasovém vysílání nehoráznost. Na vině je podle Petráčka „předpodělanost“ veřejnoprávního rozhlasu. „Ten presumptivně očekává, že jakékoliv vyřčené slovo lze vykládat jako volební návod a je v tom smyslu sám sobě cenzorem,“ tvrdí komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…