Výbuch v ČSSD! Foldyna zveřejnil oficiální prohlášení děčínské socdem: Podporujeme Zemana na Hrad. A vyzýváme vedení strany...

27.11.2017 20:41

ČSSD už rozhodla. Žádného kandidáta v boji o Hrad podporovat nebude. Informoval o tom předseda sociální demokracie Milan Chovanec, podle kterého stejně o podporu sami kandidáti nestojí. Proti tomu se ale nyní vzbouřila děčínská ČSSD Jaroslava Foldyny a vedení strany nabádá, aby si svůj krok včas rozmyslelo a Zemana podpořilo.

Výbuch v ČSSD! Foldyna zveřejnil oficiální prohlášení děčínské socdem: Podporujeme Zemana na Hrad. A vyzýváme vedení strany...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

V tehdejším druhém kolem vůbec první přímé volby hlavy státu sociální demokraté podpořili někdejšího předsedu Miloše Zemana. Teď to ale vypadá, že historie se neopakuje a Zeman nebude ten, za koho by se ČSSD postavila. „Zeman se posouvá ze sociálnědemokratické do národně konzervativní pozice,“ vyjádřil se Bohuslav Sobotka s tím, že jedině kdyby byl Zeman ve finálním souboji s textařem Horáčkem, Horáček by nebyl ten, kdo získá jejich podporu.

Dalším, kdo nepovažuje Zemana za vhodného kandidáta, je předseda Senátu Milan Štěch. „Zemana nelze považovat za levicového kandidáta,“ tvrdí.

„Necháme to volbě, ať se rozhodnou členové sociální demokracie, koho chtějí volit,“ oznámil předseda ČSSD Milan Chovanec s tím, že se rozhodli žadného nominanta v prezidentské volbě nepodpořit.

Za favorita volby označil ale úřadujícího prezidenta. „Byl sociálním demokratem a pořád říká, že mu jde o sociální demokracii. Voliči rozhodnou, jestli by měl pokračovat,“ dodal Chovanec.

Chovanec rozhodnutí sociálních demokratů odůvodnil tím, že ve straně není vůle se ve volbě stavět za jednoho kandidáta. „Nebylo by to rozhodnutí, které by bylo přijato z mého pohledu všemi členy sociální demokracie, bylo by rozporuplné,“ sdělil s tím, že samotní kandidáti se od stran spíše distancují.

Zcela opačný postoj má ale děčínská ČSSD. Foldyna tak na svém facebookovém profilu za OVV Děčín, kde je předsedou, zveřejnil prohlášení, kde vyjmenoval všechna pro Miloše Zemana, díky kterým by měl podporu ČSSD dostat.

„Mnohokrát ve své funkci Zeman prokázal to, že má schopnost a odvahu pojmenovat i nepříjemné skutečnosti v naší zemi. Spoustu problematických jevů řešil zcela realistickými návrhy,“ uvedl Jaroslav Foldyna.

Dále připomněl i to, že ve vnitrostátní a zahraniční politice vždy jednal v souladu se zájmy občanů České republiky, a to i přes věčné útoky ze stran médií a politiků, kterým musel čelit.

„Ze všech uvedených důvodů budeme prezidenta Miloše Zemana v prezidentské volbě 2018 podporovat,“ uzavřel Foldyna s tím, že vyzývá vedení ČSSD k podpoře Zemana v prezidentských volbách 2018. Jestli však bude jeho přání vyslyšeno, je velká otázka.


 

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…