Výčet významných dnů se asi rozšíří o Palachovu památku

22.12.2012 9:54

Skupina koaličních poslanců navrhla rozšířit výčet významných dnů o Den památky Jana Palacha. Připadal by každoročně na 16. ledna. V tento den se v roce 1969 tehdejší student filosofické fakulty Palach upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, o tři dny později svým zraněním podlehl.

Výčet významných dnů se asi rozšíří o Palachovu památku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před čtyřiačtyřiceti lety, 16. ledna 1969, se v centru Prahy upálil student Jan Palach

V současnosti je v kalendáři celkem devět významných dnů. "Zařazení Dne památky Jana Palacha mezi významné dny ČR je projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu," píšou předkladatelé novely v důvodové zprávě.

Předlohu posoudí vláda

Připomínají, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci deklarovali masovou účastí nesouhlas s politickou realitou, která nastala po konci demokratizačního procesu, takzvaného Pražského jara.

Významné dny jsou na rozdíl od státních svátků dny pracovními. Jejich smysl je především symbolický. Symbolická je i navrhovaná platnost předlohy - od 11. srpna 2013. Jde o den, na který připadne 65. výročí Palachova narození. Předlohu skupiny poslanců ODS, TOP 09/STAN a LIDEM nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…