Vydejte Nečase, píší noviny. Ale radost z toho nemají

09.07.2013 6:25

České deníky se v komentářích shodují, že poslanci by premiéra v demisi Petra Nečase měli kvůli kauze jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce vydat k trestnímu stíhání. Podle dnešních Lidových novin by jeho nevydání způsobilo víc škody než užitku. Po novele Ústavy totiž znamená jen tolik, že stíhání lze zahájit až po skončení jeho mandátu.

Vydejte Nečase, píší noviny. Ale radost z toho nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

Pokud bude stíhán až po volbách, jeho případ už budou zastiňovat jiné kauzy jiné vlády. Dnešní E15 podotýká, že Nečas by o tom, že se před trestním stíháním na chvíli schová za poslaneckou imunitu, neměl přemýšlet ani na moment.

V současné situaci by tím Nečas podle listu napáchal nedozírné škody. Ve druhé řadě své vlastní straně, která by poznala, že může být ještě hůř. V řadě první ovšem celému tomu křehkém procesu, v němž si nyní vyjasňují nové pozice druhdy bezzubá policie a prokuratura a druhdy beztrestná a nepostižitelná politika.

Je pravděpodobné, že policie a státní zástupci vyrazili do nového boje sice s podporou veřejného mínění, ale také s přílišnou vervou. U soudů se ještě hodně zapotí, míní autor, komentátor E15. "Politici, zvlášť jsou-li tak přesvědčeni o své nevině, by měli tuto hru pochopit a standardně se hájit, ne se schovávat za vlastní privilegia," dodává.

Dnešní Hospodářské noviny upozorňují na to, že obvinění Petra Nečase se jeví jako další symptom neuměřenosti. Po jeho úřadu se neprocházeli mafiánští bossové jako za Miloše Zemana. Zázračně nezbohatl jako Stanislav Gross. Nemotali se kolem něj severočeští veksláci jako kolem Jiřího Paroubka ani individua s vilami v Monte Argentariu jako kolem Mirka Topolánka, píše deník.

Nečas si zaslouží být očištěn

"Když si vzpomeneme na sociální demokraty Melčáka a Pohanku, kteří se v roce 2006 stali 'konstruktivními poslanci' a umožnili Topolánkovi vládnout, na poslance Bielezse, který v roce 2004 odešel ze sněmovny, aby mohla fungovat Grossova vláda, vtírá se na mysl výraz 'korupce' rozhodně neodbytněji než v kauze Nečas," soudí komentátor HN.

Nečas by podle něj měl požádat o své vydání. Pokud umožní rychlou korekci sil, které sám mimoděk uvedl do pohybu, udělá dobrou službu této zemi. Autor komentáře v LN dodává, že Nečas si zaslouží být očištěn. Ale to by musel udělat soud nebo nejvyšší státní zástupce. Nikoliv sněmovna.

Podle dnešní Mladé fronty Dnes vede Nečasova aféra, tedy ne ta soukromá, českou demokracii na rozcestí a scestí. Českou spravedlnost čeká souboj práva s demagogií. Jeho výsledek ovlivní republiku víc než celá právě vznikající vláda plná lidí, kteří tam sedí za odměnu, že posloužili a přispěli, uzavírá svůj komentář MfD.

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …