Vyhrocení na Donbasu: Rádio Svobodná Evropa i ruská TV hlásí podobnou a překvapivou zprávu

01.02.2017 13:01

„Vojenské automobily ukrajinské armády maskované tak, aby vypadaly jako dodávky používané ukrajinskými farmáři, vtrhly do malého města Novoluhansk nacházejícího se v takzvané ‚šedé zóně‘ mezi ukrajinskými a separatistickými pozicemi, kde se bez jediného výstřelu zmocnily prasečí farmy,“ informuje Rádio Svobodná Evropa.

Vyhrocení na Donbasu: Rádio Svobodná Evropa i ruská TV hlásí podobnou a překvapivou zprávu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dětská kresba tanku na Donbase

„Použili jsme civilní nákladní automobily a určitý typ maskování,“ sdělil novinářům z Rádia Svobodná Evropa (RFE) ukrajinský generál Vjačeslav Vlasenko, přezdívaný Jestřábí oko. Jednalo se prý o podobnou taktiku, kterou v operacích na Krymu často používala ruská armáda.

Celý článek ZDE

„Přijeli jsme tam v jednu hodinu odpoledne. Naši protivníci pochopili, co se stalo, až o osm hodin později a začali na nás střílet,“ dodal generál Vlasenko.

Ukrajinskou stranu prý k ofenzivě přiměla ztráta naděje na pomoc ze strany Západu, jehož podpora začíná výrazně upadat, stejně jako pozice nové americké prezidentské administrativy, která by mohla, jak se mnozí v Kyjevě obávají, přerušit všechna mírová jednání s Ukrajinou ve snaze zlepšit vztahy s Ruskem.

Anketa

Jste zkorumpovaná pakáž, odbyl Andrej Babiš redaktorku pořadu Reportéři ČT. Vadí vám to?

10%
90%
hlasovalo: 9175 lidí

Někteří mezinárodní pozorovatelé tvrdí, že si Ukrajina snaží vybudovat lepší výchozí pozici k politickým vyjednáváním.

„Dosáhnout politického řešení je možné pouze v tom případě, že máte silnou armádu,“ prohlásil nedávno ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak.

Ukrajinští generálové kontrují prohlášením o tom, že pokračují v bojích pouze ve snaze zastavit pašeráky, kteří zásobují oblasti kontrolované separatisty vojenským a dalším materiálem.

„Ať už je to jakkoli, od poloviny prosince loňského roku ukrajinská armáda pokročila výrazně dále do území ‚šedé zóny‘ nedaleko válkou zdevastovaných měst Avdivka, Debaltseve, Dokučejevsk, Horlivka a Mariupol, což ji výrazně přibližuje k proruským separatistům,“ píše RFE.

Podle údajů zveřejněných ukrajinskou armádou jen v prosinci minulého roku přišlo o život 17 ukrajinských vojáků. Dalších 16 o život přišlo v lednu. Dohromady si válka na východě Ukrajiny vyžádala již 9750 životů.

Postup Ukrajiny kritizuje i OBSE

Vůči postupu ukrajinské armády je kritický i mezinárodní tým pozorovatelů z OBSE, který do Novoluhansku přijel, aby zmonitoroval přeskupení sil.

„Přímým důsledkem ofenzivy ukrajinské armády je eskalace napětí mezi oběma stranami, což povede jen k dalšímu násilí,“ sdělil RFE zástupce šéfa pozorovací mise OBSE na Ukrajině Alexander Hug.

Podle Huga jsou ukrajinští vojáci v poslední době mnohem troufalejší než kdy dříve. Podle mezinárodního inspektora vojáci také od zahájení bojů hrají s pozorovateli OBSE „hru na schovávanou“, v rámci které před nimi schovávají své zbraně.

Hug a jeho tým jsou si prý ovšem dobře vědomi toho, že ukrajinská armáda disponuje mnohými zbraněmi, které minská dohoda jasně zakazuje, jako například vlečnými houfnicemi, tanky a hned několika typy raketových systémů.

S tím, jak se k sobě obě strany přibližují, vojáci ohrožují nejen své vlastní životy, ale i životy civilistů žijících v těchto oblastech.

Alexander Hug 27. ledna ohlásil, že jen v měsíci lednu o život přišlo pět civilistů. V celém předchozím roce to přitom bylo „jen“ devatenáct.

Starosta doněcké oblasti Pavlo Žebrivsky sdělil novinářům z RFE, že postup do Novoluhansku, kde neexistoval žádný policejní dozor, byl nezbytný k zastavení činnosti pašeráků vyskytujících se v této oblasti.

Nedostatek zásob v zóně konfliktu dospěl k tomu, že byl rychle vytvořen černý trh s uhlím, palivem, potravinami a dalšími surovinami, které putovaly přes hranice vytyčené válčícími stranami.

„Nebyla tam absolutně žádná síla, která by mohla zabránit pokračování kriminálních aktivit, včetně ilegálního pašování ukrajinských potravin, například vepřového masa,“ uvedl generál Vlasenko.

Prasečí farma v Novoluhansku chová asi 93 tisíc prasat a produkuje až 20 tun masa denně. Podle ukrajinských vojáků byla doposud většina z této produkce pašována do oblastí pod kontrolou proruských separatistů.

Podle starosty Žebrivského po příjezdu ukrajinských vojáků do vesnice bylo „98 % ilegálních operací ihned zastaveno“.

Ruské ministerstvo zahraničí manévry ukrajinské armády ihned odsoudilo jako nepřijatelné.

„Donbas, již tak strádající blokádou, se dostal znovu na hranici humanitární a ekologické katastrofy,“ zaznělo ve vyjádření ruského ministerstva.

Ruská strana Kyjev vyzvala, aby neprodleně zastavil svůj postup a začal plnit podmínky stanové minskými dohodami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…