Vyloučené lokality u nás jako předzvěst no-go zón na Západě? Ombudsman Křeček řeší velmi vážné téma

06.09.2021 21:46

Veřejný ochránce práv se na svém blogu serveru Aktuálně.cz rozepsal na téma vyloučených lokalit v České republice. „Není zde patrná zjevná a bezúspěšná snaha občanů a jejich obcí pomocí nejrůznějších legislativních nápadů řešit problém vyloučených lokalit, snaha, které se ovšem nedostává podpory, ale spíše okřiknutí?“ táže se. Naše vyloučené lokality jsou prý jen stínem, ne-li předzvěstí no-go zón zvyšujících sociální napětí v mnoha západoevropských velkoměstech.

Vyloučené lokality u nás jako předzvěst no-go zón na Západě? Ombudsman Křeček řeší velmi vážné téma
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

O nálezu Ústavního soudu, kterým byla zrušena část zákona o pomoci v hmotné nouzi, umožňující obcím vyhlásit část obce, ve které se nebude vyplácet doplatek na bydlení, Křeček říká, že to je opožděná spravedlnost. Je-li spravedlnost opožděná, je také ovšem poloviční. „Sotva pochopitelnou dobu čtyř let, která uplynula od podání návrhu do doby rozhodnutí o něm, odůvodnil soud tvrzením, že chtěl ‚vyčkat, jak budou obce novou zákonnou úpravu využívat‘,“ pozastavuje se Křeček.

Rozhodnutím však podle ombudsmana Ústavní soud nikterak nepřispěl k vyřešení problému sociálního vyloučení u nás. „Jen nás nepochybně znovu utvrdil v přesvědčení, že si s vyloučenými lokalitami, s jejich nárůstem a s lidmi, kteří nerespektují žádné zákony, natož pravidla, která ve společnosti platí, prostě nevíme rady,“ dodává.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
„Ústavní soud sice zcela správně rozpoznal, že v celé věci nešlo ani tak o samotné doplatky na bydlení, ale že ‚mimoběžným cílem‘ bylo ‚udržení veřejného pořádku v dané lokalitě‘, k čemuž podle názoru Ústavního soudu tento zákon přispět nemohl. Ale kolik takových ‚mimoběžných opatření‘ bylo již zrušeno? Zákon o přestupcích, který umožňoval zakázat pobyt rušitelům pořádku, nařízení o zákazu posedávat na lavičkách, zákon o bezdoplatkových zónách, dnes zrušený soudem, a nedávno prezidentem podepsaný nový zákon, kterým se umožňuje strhávat pokuty za přestupky ze sociálních dávek? A který bude za nějaký čas bezpochyby také soudem zrušen…,“ vyjmenovává Křeček.

„Není zde patrna zjevná a bezúspěšná snaha občanů a jejich obcí pomocí nejrůznějších legislativních nápadů řešit problém vyloučených lokalit, snaha, které se ovšem nedostává podpory, ale spíše okřiknutí? Represe prý nepomáhá. Co tedy?“ pokládá řečnickou otázku.

Stačí se podívat na sousední Slovensko, kde nyní před návštěvou papeže horečně uklízejí hromady odpadků, které z bytů za mnoho let z oken svých vyházeli „sociálně vyloučení“ obyvatelé sídliště Luník. Aby svatému otci byla předvedena „Potěmkinova vesnice“ sice chudých, ale jinak spořádaných občanů.

„To umíme i u nás. Přitom naše vyloučené lokality jsou jen stínem, ne-li předzvěstí no-go zón zvyšujících sociální napětí v mnoha západoevropských velkoměstech. Není tomu nakonec tak, že si ze zmatených představ o lidské svobodě a lidských právech, rasismu, xenofobie a jiných kdejakých děsů kolem sebe omotáváme pavučinou, která nám brání nejen jednat, ale dokonce snad i pochopit, jak vlastně nejen v nás, ale v celé Evropě žijeme?“ pokračuje Křeček.

„Na straně jedné se mnozí oprávněně ptají, zda opravdu je třeba zákony vykládat tak, že se jiní musejí přičinit, aby vše bylo zajištěno i těm, kteří se nejen nikterak nepřičiňují, ale navíc nechtějí mít nic společného se zákony a pravidly života těch, kteří se přičiňují. A na straně druhé musí prezident v první den školního roku připomenout, že by školáci ve škole neměli hladovět… co nám to brání spravovat dobrý stát podle skutečné vůle jeho občanů?“ uzavírá Stanislav Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…