Výměna zastávek MHD v Praze je problematická. Dle opozice se na ni musí posvítit

17.10.2021 14:00

V Praze má být do dvou let vyměněno asi 900 zastávek městské hromadné dopravy, odpadkové koše, zábradlí a další prvky městského mobiliáře. Doposud je provozovala firma JCDecaux, která měla smlouvu s Prahou od roku 1994. V říjnu 2019 PL informovaly o nadstandardních vztazích JCDecaux a Pirátů. Odkaz na příslušný materiál naleznete níže.

Výměna zastávek MHD v Praze je problematická. Dle opozice se na ni musí posvítit
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

K městskému mobiliáři se redakci vyjádřil předseda pražského magistrátního klubu ANO Ondřej Prokop. „Celá věc se však zasekla a nejde to svádět jen na koronavirus. V současné chvíli má město prostřednictvím své firmy Technologie HMP uzavřenu smlouvu, podle které má být každého půl roku vyměněna třetina prvků mobiliáře. Už nyní je ale Praha několik měsíců ve zpoždění a vše se navíc neúměrně prodražuje. Proto je namístě řada otázek. Proč má výměna mobiliáře zpoždění a je pravda, že dosud není k dispozici ani jedna zastávka? Už je vysoutěžen dodavatel skla?“ podotkl.

Už v roce 2016 se přitom Rada hl. m. Prahy pod vedením primátorky Krnáčové (ANO) dohodla, že smlouvu firmě JCDecaux neprodlouží a od roku 2021 bude mít Praha mobiliář dle vlastního designu, který vybere v mezinárodní architektonické soutěži a který bude lépe vyhovovat vizuálnímu stylu hlavního města.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Od začátku odborníci a nezávislé instituce doporučovaly, že Praha má vybrat někoho, kdo bude podobně jako dříve JCDecaux dodávat službu; bude se o zastávky starat, bude platit víc než dosud.

„Proto jsem se na toto vše chtěl ptát na říjnovém zastupitelstvu. Jsem rád, že se k celé věci postavil čelem radní pro majetek Jan Chabr a slíbil, že se věcí budeme zabývat v řádném programu na zastupitelstvu hlavního města v listopadu, do kterého připraví komplexní tisk a bude k němu diskuse,“ dodal Prokop.

O něm naše redakce psala také před dvěma týdny, kdy byl odvolán z postu místostarosty Prahy 11.

„Očividně přišel rozkaz z vrchu. Na zastupitelstvu nezazněl jediný důvod, žádná výhrada k mé práci. Dovolil jsem si ale poukazovat na křivárny primátora Hřiba na magistrátu, a to se nesmí. Pokud má ta změna vypadat tak, že nepohodlných se PirátoSTAN a koalice SPOLU zbaví, tak to opravdu nesmíme dopustit, to už tu bylo,“ řekl, když redakce zjišťovala příčiny jeho odvolání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…