Vypálit, zničit, zavřít obsluhu. Vypnout internet v Česku? A komu? Už se to sype

24.02.2022 9:30 | Ze sítí

Vypálit proruské servery, ozvalo se na českém twitteru v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu. Jiným by postačili kybernetické útoky pirátských kamarádů. A Jiří Pehe by to prostě exekutivně vypnul, protože je to pátá kolona a vláda by měla jednat.

Vypálit, zničit, zavřít obsluhu. Vypnout internet v Česku? A komu? Už se to sype
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

Útok ruské armády na Ukrajinu probudil Českou republiku do mrazivého čtvrtečního rána. A jak ožívají sociální sítě, začínají přicházet požadavky k radikálním krokům.

Jiří Pehe, někdejší poradce prezidenta Václava Havla, by se pustil do čištění internetu.

„Proruské dezinformační weby už jedou na plný plyn. Opravdu vláda nechá tuto pátou kolonu u nás fungovat i v současné situaci?“ ptá se řečnicky.

 

 

Marek Švehla, zástupce šéfredaktora Respektu, se ptá po přesnějších důvodech, proč zaškrcovat svobodu slova.

Jiní takové ohledy neměli a navrhovali rostodivná řešení, která by pátou kolonu „vypnula“ neoficiálně.

„Když to nejde čistou cestou, apeluje zde na české white hats, vlastně klidně i black hats. Sundejte ty weby za každou cenu,“ burcuje uživatel Jan Antoš. Weby by měly čelit kybernetickým útokům nejhrubšího zrna, protože Rusko dělá to samé a jsme ve válce.

„Je čas sundat si bile rukavicky a hnat je holí,“ doporučoval jiný. Žádosti byly směřovány na „šikovné kamarády Pirátů“.

A jiní to chtěli řešit rovnou po ukrajinsku ohněm. „Servery vypálit, a jejich obsluhy do německého kriminálu,“ doporučovala skupina Čeští bojovníci za svobodnou Ukrajinu.

A jiní zase věřili, že když Pehe označí ve svém tweetu premiéra Petra Fialu, tak ten si originálního nápadu všimne a zakročí.

Za vládu se v tomto směru ozval ministr zemědělství a vicepremiér Marian Jurečka, který psal o svobodné zemi, bezdůvodně napadené šílencem žijícím v bludech z minulého století. „Do dnešního dne to někteří ruští švábi u nás hájili a bagatelizovali!,“ připomněl.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…