Vyplňte formulář, jinak... V Kanadě přitvrdili na internetu

02.10.2023 12:42

V Kanadě začala platit nová pravidla pro streamovací služby. Zejména pro ty, které poskytují podcasty. „Tyto podmínky začínají platit dnes a vyžadují od jistých streamovacích služeb, aby CRTC poskytly informace o obsahu a těch, kdo jim přispívají,“ uvádí se na oficiálních stránkách Kanady. Novináři a autoři podcastů bijí na poplach. Miliardář Elon Musk už označil tyto kroky za ostudné. Došlo i na narážky na tleskání nacistům.

Vyplňte formulář, jinak... V Kanadě přitvrdili na internetu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Potlesk pro veterána ukrajinské první divize, Jaroslava Hunku

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
Na konci září začala v Kanadě platit nová pravidla, která zveřejnila kanadská komise pro rádiové a televizní vysílání (CRTC). „CRTC dnes pokračuje ve svém regulačním plánu, jehož cílem je modernizovat kanadský vysílací rámec a zajistit, aby on-line streamovací služby významně přispívaly ke kanadskému a domorodému obsahu,“ uvedla komise.

Jednak rozhodla, které streamovací služby musejí poskytovat informace o svých aktivitách v Kanadě. „Streamovací služby, které působí v Kanadě, nabízejí vysílaný obsah a utrží za rok 10 milionů dolarů a více, musejí do 28. listopadu 2023 vyplnit registrační formulář. Registrace sbírá jen základní informace, proběhne jenom jednou a je to jen pár kroků,“ uvádí komise.

Dále komise dle svých slov stanovuje podmínky pro streamovací služby, které chtějí vysílat v Kanadě. „Tyto podmínky začínají platit dnes a vyžadují od jistých streamovacích služeb, aby CRTC poskytly informace o obsahu a těch, kdo jim přispívají,“ uvádí s tím, že tyto podmínky také vyžadují, aby tyto služby fungovaly bez omezení na všech mobilních zařízeních a u všech poskytovatelů internetového připojení.

O třetím opatření zatím komise jen uvažuje, totiž že by tradiční média a streamovací služby musely přispívat k produkci kanadského a domorodého obsahu. K této otázce začnou diskuse 20. listopadu.

CRTC ještě pro zpřehlednění dodala, že sociální sítě se musejí registrovat, jednotliví uživatelé nikoliv. „Webové služby, které poskytují podcasty, se musejí registrovat, ale jedinci, kteří podcasty šíří přes sociální média nemusejí. Služby poskytující jen videoherní obsah nebo audioknihy se registrovat nemusejí,“ vysvětluje.

Na nová pravidla upozornil americký novinář Glenn Greenwald, který stojí mimo tradiční žurnalistický mainstream. „Kanadská vláda, vyzbrojená jedním z nejrepresivnějších plánů on-line cenzury, oznamuje, že všechny streamovací služby nabízející podcasty se musejí registrovat, aby u nich mohly probíhat kontroly,“ komentoval.  

Přidal se také Elon Musk, majitel sociální sítě X, který se přihlásil k absolutní víře ve svobodu slova. „Trudeau se snaží zamáčknout svobodu slova v Kanadě. Ostudné,“ prohlásil.

„Právě podcasty sloužily jako jediná možnost svobodné diskuse, když se Trudeau a zbytek politické třídy plně věnovali totalitě. Není překvapením, že si přišli právě pro nás. Budu dál říkat pravdu, dokud mě všude nezakážou nebo nezavřou,“ prohlásil Clint Russel, autor Podcastu Liberty Lockdown.

Mluvčí kanadských konzervativců už prohlásila, že nová pravidla jsou fraška, a slíbila, že konzervativci tyto dystopické a autoritářské regule zruší.

Nechyběly ani narážky na nedávný incident v kanadském parlamentu, kdy Trudeau tleskal válečnému veteránovi Waffen SS. Například že by dotyční mohli mít dostatek soudnosti, aby mezi tleskáním nacistovi a uzákoněním cenzury udělali alespoň pár týdnů pauzu. Další pak přirovnávali nová pravidla ke komunistickým režimům, například v Číně. „Kdyby takovou cenzuru zavedlo Rusko, Justin Trudeau by vykopal další nacistické kostry, jen aby jim mohl poděkovat víc za boj proti Putinovi,“ ozvala se Sheila Gunn Reidová z Alberty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…