Vyřazovat kandidáty na Hrad podle nejasných pravidel je chyba, píší HN

15.12.2012 18:18

Komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina kritizuje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který vrátil do prezidentských voleb Janu Bobošíkovou. Podle něj se to mělo stát i u Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury, protože pravidla boje jsou nejasná.

Vyřazovat kandidáty na Hrad podle nejasných pravidel je chyba, píší HN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Podle Leschtiny je hlavní problém v tom, že NSS zpochybnil celý princip volby. „Mrazení v zádech ale vyvolává, že tři ze sedmi soudců, včetně šéfa NSS Josefa Baxy, zpochybnili samotný princip, kdy se ověřuje jen část podpisů a z nich vyvozuje závěr o konečném počtu těch platných. Upozorňují, že pouhé ověřování osobních dat nezaručuje jistotu pravosti podpisů. Což dává možnost manipulací a žene prováděcí zákon do rozporu s ústavou,“ píše komentátor.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

A kromě součtu či zprůměrování podpisů jmenuje Leschtina i další komplikace – chybu v bydlišti, černé duše a další. „Tím spíš měl soud klást důraz na článek ústavy, zaručující rovnou a svobodnou politickou soutěž. A vrátit do hry nejen Bobošíkovou, ale i Dlouhého a Okamuru,“ zdůraznil.

Leschtina uvádí, že pak bude někdo zvolen a bude mu vyčítáno, že se tak stalo kvůli vyřazení jiných kandidátů. A jediný, kdo to uznal, byl Karel Schwarzenberg. „Oba odstavení kandidáti vyhrožují Ústavním soudem. Je to jejich právo. Navíc zmatek, v nějž prezidentská volba přerůstá, si o zásah konstitučních soudců koleduje. Že to může hradní plebiscit zdržet, kdo ví, na jak dlouho?“ ptá se Leschtina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…