Výsledek sankcí: Rusko za ropu dostává víc, než kolik ho stojí Ukrajina

17.06.2022 11:20

I přes tvrdé sankce mnoha zemí se Rusko těší díky rostoucím cenám ropy a plynu příjmům z nerostných surovin natolik vysokým, že mu kompenzují pokles objemu, který zaznamenalo po zahájení invaze na Ukrajinu. Podle studie finského Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší příjmy z ruského vývozu fosilních paliv převyšují částku, kterou země vynakládá na válku na Ukrajině. Novou strategii na zkrocení příjmů Ruska tak nyní představuje americká ministryně financí Janet Yellenová. Pomoci by podle ní mělo zastropování cen ruské ropy od USA a Evropy.

Výsledek sankcí: Rusko za ropu dostává víc, než kolik ho stojí Ukrajina
Foto: pixabay.com
Popisek: Těžba zemního plynu - ilustrační foto

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí
Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala tvrdé sankce od velkého množství zemí po celém světě a v rámci Evropské unie již na Moskvu tlačí šestý balík sankcí, který zahrnuje také ropné embargo.

Země Evropské unie na základě tohoto embarga chtějí koncem roku přestat s dovozem až 90 % ruské ropy, výjimku získá pouze ropovod Družba zásobující Česko, Slovensko a Maďarsko.

„Omezí to Rusku možnost financovat jeho válku,“ ocenila při schválení sankcí šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Stačí však tyto sankce na omezení financování ruského útoku na Ukrajinu doopravdy? Podle údajů výzkumné organizace Centrum pro výzkum energetiky a čistého ovzduší se sídlem v Helsinkách, zřejmě nikoliv.

Organizace ve své studii, na níž upozornila investigativní reportérka Hiroko Tabuchi pro The New York Times, poukazuje na to, že se Rusko i přes sankce těší až nebývale vysokým příjmům. Během invaze na Ukrajinu v prvních 100 dnech války totiž zaznamenalo rekordní příjmy z vývozu ropy, plynu a uhlí ve výši 93 miliard eur. Přibližně dvě třetiny těchto příjmů pocházely z ropy a většina zbývajících příjmů ze zemního plynu.

Analytik Lauri Myllyvirta, který výzkum vedl, upozornil, že Rusko zaznamenává enormní tržby kvůli růstu cen fosilních paliv a zvýšeným objemům vývozu, které se mají blížit nejvyšším úrovním v historii.

Příjmy z ropy a plynu jsou pro Rusko zcela klíčové, jelikož v loňském roce tvořily až 45 % ruského federálního rozpočtu, jejich rostoucí cena a vývoz tak způsobují, že Moskvě proudí jen z fosilních paliv víc peněz, než kolik země vynakládá na válku na Ukrajině.

Ačkoli ruský vývoz fosilních paliv začal objemově poněkud klesat, protože stále více zemí a společností se vyhýbá obchodování s Moskvou, prudce rostoucí ceny více než vyrovnaly dopady tohoto poklesu. Výzkum zjistil, že ruské vývozní ceny fosilních paliv byly v průměru asi o 60 % vyšší než v loňském roce, a to i při zohlednění skutečnosti, že ruská ropa se prodává asi o 30 % levněji než na mezinárodním trhu.

Dvakrát vyšší příjmy má Rusko také z plynu. Gazprom tak počítá tučný balík příjmů, který k němu proudí za prodej plynu i přestože Evropa za prvních 100 dní ruské agrese nakoupila o 23 procent méně plynu než roku předchozího.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí
I u dovozu ropy Ukrajinu Evropa podpořila snížením jejího dovozu o 18 %, té to však nepomohlo – propad totiž vyrovnaly Indie a Spojené arabské emiráty a čistý objem ruského vývozu ropy se tak dle výzkumu nezměnil.

Také Spojené státy tlačí na Rusko zákazem dovozu ruských fosilních paliv ne zcela účinně. Z Ruska sice neproudí do USA žádné palivo, neznamená to ale, že se ruské produkty do Ameriky zcela nedostanou – rafinované ropné produkty z Nizozemska a Indie totiž s největší pravděpodobností ruskou ropu obsahují.

Největším dovozcem ruských paliv se pak po útlumu zájmu Evropy stala Čína, kterou více než ruské útoky na ukrajinská města zaujala možnost odkupu levnějších surovin, zejména ropy. V Asii se Rusko setkává také s dobrým odbytem svého uhlí, jelikož se ho rádo ujalo Japonsko, které na svém území čelí nedostatku nerostného bohatství.

K boji Evropy na omezení ruských příjmů z nerostného bohatství se nedávno ozvala také ministryně financí Spojených států Janet Yellenová. Ta podle serveru Politico americkému senátnímu finančnímu výboru řekla, že je žádoucí strategií zavedení stropu na ceny ruské ropy.

Washington podle ní jedná s Evropou o vytvoření kartelu, který by stanovil strop pro cenu ruské ropy zhruba ve výši ceny produkce. Tím by se dle ní snížily příjmy Ruska z fosilních paliv a zároveň by ruská ropa proudila na světové trhy, stabilizovaly by se ceny a odvrátila by se globální recese.

„Chceme, aby ruská ropa proudila na světový trh, abychom udrželi světové ceny a pokusili se zabránit prudkému nárůstu, který by způsobil celosvětovou recesi a zvýšil ceny ropy. Ale cílem je rozhodně omezit příjmy plynoucí do Ruska,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…