Vysmátý Babiš v den inaugurace Pavla odhalil plány

09.03.2023 13:24 | Ze sítí

Expremiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem v pořadu K věci na CNN Prima News. Mezi hlavními tématy bylo snížení důchodů, kdy Babiš nešetřil kritikou Fialova kabinetu, který „je řízen výrobci elektřiny“. Pro vysoké platy politiků pak sepsul šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, která by se měla „stydět". Hovořil také o tom, že válka na Ukrajině je velký „byznys“. Rozhovor proběhl pár hodin před inaugurací Petra Pavla.

Vysmátý Babiš v den inaugurace Pavla odhalil plány
Foto: Repro foto CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš

Senát Parlamentu ČR ve středu podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel.

Předseda hnutí ANO uvedl, že novela k valorizaci důchodů je protiústavní. Doufá, že se Petra Pavla podaří přesvědčit. „Prezident má historickou šanci, aby byl prezidentem všech, pokud je spravedlivý, tak naši důchodci dostanou, co si zaslouží,“ pokračoval Babiš. „Schillerova má za úkol sestavit tým právníků, kteří vypracuji ústavní stížnost. Pokud Ústavní soud není součástí nové totality,“ uvedl Babiš, který naznačil, že z úst právníka z řad ODS slyšel, že je jasné jak v této věci Ústavní soud rozhodne.

Skutečnost, že v Senátu se nakonec sporné snížení červnové valorizace důchodů schválilo, si Babiš vysvětluje následovně: „Naběhli tam předsedové stran… Pekarová Adamová, a demokraticky stranicky jim domluvili, aby sklapli,“ smál se Babiš s tím, že Pekarová Adamová je „totalita“.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

„A není to jen o důchodcích. To je o inflaci. A tahle vláda je řízena výrobci elektřiny. Že inflaci přičítají nám, to je nesmysl. Stačilo zastropovat elektřinu na 1500 korun za MWh, měli bychom jednu z nejnižších inflací v Evropě, důchodci by mohli nakupovat,“ doplnil. „Je nehorázné, co si vláda dovoluje, jak lžou. Nedovolí nám ani mluvit. Říkají, že nemají peníze, přitom mají výnosy z inflace ve stovkách miliard, tak kam ty peníze dávají?“ rozhořčil se opozičník.

Věnoval se také dnešní inauguraci Petr Pavla. Vzpomínalo se na kampaně, které ovládlo téma válka. Babiš připomněl, že vždy mluvil o míru a nechce válku na Ukrajině. Následně vysvětloval jednoduchý důvod, proč se dávno nevedou mírová jednání. „Proč je ta válka? Proč se už nejedná diplomatickou cestou o jejím ukončení?“ pozastavoval se. Ale někomu to vyhovuje, protože když je válka, tak se prodávají zbraně, pohonné hmoty atd. Někdo tu dělá kšefty a je to špatně, proto lidé umírají. To řešení se musí najít, ale nevidím zatím iniciativu k ukončení války,“ pokrčil rameny.

„Petr Pavel je voják, rozumí armádě, válce, mluví o letadlech, já nevím, snad ne,“ dodává na dotaz, zda si myslí, že nový prezident nás chce do války zatáhnout. „Určitě to není on, kdo to vyřeší. Řešit to má Biden, Macron, Evropa, Erdogan, NATO, EU,“ doplnil Babiš.

Sám se poté také rozhovořil o tom, že poslanecký mandát rozhodně nehodlá položit, protože ve Sněmově ho čeká ještě hodně práce: „Já jsem hlavně v šoku z toho, že tam mají špenátovou polévku za 15 korun. Nebo včera jsem měl čočkovou polévku s klobásou za 16 korun!“ nepřestával se Babiš smát. „Ta Pekarová, že se nestydí…,“ nevycházel z údivu.

„Ty poslanci berou sto tisíc, mají další náhrady, mají peníze a nestydí se za takové ceny. To je opravdu skandál. Ať to ti lidi slyší. V pátek o tom budu mluvit, protože si navýšili platy. Já veškeré příjmy dávám samoživitelkám,“ připomněl, že sám navrhl zmrazení platů do roku 2026. „Ve Sněmovně mě to baví, určitě se zapojím, chci mít možnost říct lidem, co vše se tam děje,“ dodal expremiér natěšeně. Potvrdil, že bude znovu kandidovat na předsedu hnutí ANO a těší se na volby do Evropského parlamentu příští rok.

Ohlédl se také za vládou Miloše Zemana, který po deseti letech skončil v úřadu prezidenta. „Měli jsme normální vztah, historie vztahů nebyla na začátku úplně ideální, to byla privatizace Unipetrol, tehdy mě podrazil partner, kdy se na mě pan prezident naštval a já to pak vysvětloval. Miloš Zeman je určitě jedna z největších osobností naší politiky od revoluce.

Mimochodem je to člověk, který byl vyhozen z práce bývalým režimem. On je určitě člověk sečtělý, vždy jsem ho obdivoval, jak skvěle dokáže mluvit. Vždy mi říkal: ‚Musíš mluvit, jako když kape voda.‘ Je to úžasný rétor.

Jeho problém ale byl, že si vybíral takové divné spolupracovníky. A také sliboval, že společnost spojí a nespojil, bohužel. Já ho ale chápu, vybudoval ČSSD a oni ho podrazili… Chodil za lidmi, byl lidový, byl to ideální kandidát na prezidenta,“ prozradil Babiš, jak bude vzpomínat na Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Špenátová polévka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 09.03.2023 14:27:53
No o polévku nejde, ale to pokrytectví politiků je velké. Pro důchodce je 1000 prý moc, pro politiky plus 12700 málo, to nemluvě o odměnách jinde.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…