Vysoká „šajba z Bruselu“ se vyjádřila k volbám v Itálii. Tak nešťastně, až se musela omlouvat

30.05.2018 14:12

Nebývá tak časté, aby se musel vysoký představitel EU omlouvat za svá negativní slova o „populistech“. Přesto tak nyní musel učinit evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger. A to dokonce na přímý popud Donalda Tuska a Jeana-Claudea Junckera.

Vysoká „šajba z Bruselu“ se vyjádřila k volbám v Itálii. Tak nešťastně, až se musela omlouvat
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

„Moje obavy a očekávání v příštích týdnech ukážou, že vývoj trhů a ekonomiky v Itálii bude tak dalekosáhlý, že to bude pro voliče signálem, aby nevolili populisty nalevo ani napravo,“ prohlásil Oettinger v rozhovoru pro německou veřejnoprávní stanici Deutsche Welle a vysloužil si za svá slova bouři kritiky. Představitelé Hnutí pěti hvězd a Ligy severu jej obvinili z toho, že zasahuje do vnitřních záležitostí země.

Vedle italských „populistů“ však jeho slova odmítl i prezident Evropské rady Donald Tusk. „Evropské orgány musí respektovat vůli voličů. My jim máme sloužit, a nikoli je poučovat, koho mají volit,“ reagoval Tusk. Evropská komise následně vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že politický vývoj v Itálii nezávisí na finančních trzích, jak naznačoval Oettinger. „Itálie si coby zakládající člen EU zaslouží respekt,“ řekl Juncker.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Tihle lidé si myslí, že Itálie je jen nějaký letní tábor, kde tráví svoji dovolenou. Ale během několika měsíců budeme mít vládu, která přinese změny, a celá Evropa nás bude muset respektovat,“ napsal šéf Hnutí pěti hvězd Di Maio na Twitteru. Jeho kolega, vůdce Ligy severu Matteo Salvini byl poněkud stručnější. „Pokud to není hrozba, tak nemám strach,“ poznamenal lapidárně Salvini.

„Nechtěl jsem být vůči Itálii neuctivý a za svá slova se omlouvám. Itálie je zakládající člen a vždy hrála klíčovou roli v evropské integraci. Pevně věřím, že bude v této cestě pokračovat,“ napsal na omluvu Oettinger. Ve zmiňovaném rozhovoru však nešlo z jeho strany o jediná slova, která se představitelů budoucí vlády mohla dotknout. V jedné z pasáží rozhovoru se také vyjádřil ke kontroverznímu kroku prezidenta Mattarelliho, který nevyslyšel přání koalice a podniká kroky k sestavení úřednické, tedy nikým nevolené vlády.

„Mám naprostou důvěru v prezidentovu snahu spoluvytvořit koaliční vládu, jejíž členové si budou vědomi svých práv a povinnosti, které vyplývají ze členství v Evropské unii a eurozóně. Stejně tak chováme důvěru v úřednickou vládu a věříme, že další volby skončí výsledkem, který zaručí Itálii, aby byla řízena proevropským způsobem,“ sdělil evropský komisař svůj „objektivní“ názor na vývoj politické situace v Itálii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…