Vysokorychlostní tratě mají stavět české ruce, shodují se ministr Kupka a ředitel SŽ Svoboda. Dnes zahájili železniční konferenci

07.06.2022 12:49

Dnes začíná veletrh Rail Business Days, na kterém Správa železnic vystavuje jeden unikát. Je jím vysokorychlostní souprava vlaku TGV, který má podpořit výstavbu VRT v České republice. Spolu s vlakem přijeli i manažeři ze společnosti SNFC, kteří budou spolu s manažery infrastruktury zítra jednat o řadě klíčových otázek.

Vysokorychlostní tratě mají stavět české ruce, shodují se ministr Kupka a ředitel SŽ Svoboda. Dnes zahájili železniční konferenci
Foto: redakce
Popisek: Vysokorychlostní vlak TGV

Prezentace vlaku má podporu ministra dopravy, který stejně jako generální ředitel SŽ prosazuje myšlenku, aby se na výstavbě VRT podílely české ruce a české firmy.

Právě atraktivita VRT pro české společnosti je momentálně jedním z klíčových aspektů. Jak uvedl při zahájení konference na Rail Business Days ministr dopravy Martin Kupka: „Chceme otevřít francouzské know-how a rozšířit ho tak, aby ho mohly použít i české firmy, aby české VRT stavěly české ruce.“ V tom se plně shoduje s generálním ředitelem Správy železnic Svobodou: „České firmy mají ve stavbě VRT zelenou,“ uvedl Svoboda v médiích. Tato česko-francouzská spolupráce je podle ministra dopravy Kupky zároveň předvojem k předsednictví ČR v EU, které by podle jeho slov mělo přinášet odvážná řešení. „Lepší jednou vidět než stokrát slyšet,“ pochválil ministr dopravy prezentaci TGV.

Českou politickou scénou dlouhodobě zaznívá, že výstavba VRT má podporu napříč železničním sektorem. Generální ředitel Správy železnic, Jiří Svoboda, si uvědomuje, že ČR nutně potřebuje klíčového partnera, který ji v otázkách výstavby VRT pomůže s know-how. „Není potřeba vymýšlet již vymyšlené,“ uvedl Svoboda v médiích. ČR hraje o čas, výstavba VRT je totiž jednou z vládních priorit. Správě železnic se podařil z tohoto pohledu takzvaný husarský kousek. Na jedno místo dokázala pozvat špičky české a francouzské železnice. Během zítřka mají v Brně na Rail Business Days proběhnout i semináře pro české úředníky a další odborné debaty mezi francouzskými a českými protějšky.

Prezentace TGV začala včera v Praze a přilákala několik stovek lidí, kteří se přišli na vysokorychlostní soupravu podívat a také se s ní třeba i vyfotit. Na místě byla všechna média, dalo by se říci, že tento „kontaktní“ marketingový krok Správě železnic vyšel. Vysokorychlostní tratě si v posledních dnech získávají pozornost a plní všechny zpravodajské relace.

České republice totiž nesmí v projektu VRT „Ujet vlak“. Podle odborníků je momentálně dodržení stavebních termínů a termínu začátku stavby v roce 2025 naprosto klíčovým milníkem, aby se ČR vrátila na železniční mapu Evropy a zajistila si dopravní spojení s Německem. Infrastrukturní projekt výstavby vysokorychlostní železnice je tématem celoevropského významu, proto se v projektu počítá i s evropskými dotacemi. Podpora tohoto projektu politiky, odborníky i širokou veřejností je tak naprosto elementární věcí pro úspěšné dotažení tohoto projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…