Vystoupení Haška, Škromacha a dalších, které vám v ČT nepustili: Náš vzor není na Západě, ale na Východě. EU je pro občany, ne pro byrokraty. Deportace neúspěšných azylantů

05.02.2019 18:30

Členové platformy zachraňte ČSSD se po čase opět přihlásili o slovo. Uspořádali tiskovou konferenci. Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek a bývalý ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach nastínili směr, kterým by se strana měla vydat, pokud nechce zaniknout a pokud nechce jen vzpomínat na svou slavnou historii. Inspirovat se prý nemáme na Západě, nýbrž na Východě. Konkrétně na Slovensku. Došlo i na kritiku Polska a bruselských byrokratů.

Vystoupení Haška, Škromacha a dalších, které vám v ČT nepustili: Náš vzor není na Západě, ale na Východě. EU je pro občany, ne pro byrokraty. Deportace neúspěšných azylantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Rozhodně nebudeme (předsedovi) Janu Hamáčkovi ani našim ministrům vzkazovat nic prostřednictvím tiskových konferencí. Ale chceme, aby ČSSD byla autentickou levicí. Zcela stojíme za návrhem sektorové daně a zabránění vývozu zahraničního kapitálu. Myslíme si, že by ČSSD měla v rámci ekonomických balíčků přijít s návrhem na nižší DPH u potravin. Také si myslíme, že by ČSSD měla přijít s balíčkem na ochranu seniorů,“ řekl Hašek s tím, že seniory je třeba chránit především před různými šmejdy.

Někdejší první místopředseda strany z dob Bohuslava Sobotky zdůraznil, že ČSSD vidí Českou republiku zakotvenou na Západě, zakotvenou v NATO a v EU. „Ale chtěl bych také říct, že EU je tady pro občany členských států, a ne pro bruselské byrokraty. Není možné, aby jeden členský stát lhal druhému. Polsko evidentně Česku lhalo, když tvrdilo, že se žádné maso z Polska na český trh nedostalo. My chceme chránit zájmy českých občanů, a ne zájmy bruselských byrokratů,“ hřímal Hašek na tiskové konferenci, kterou živě přenášel server ParlamentníListy.cz na sociální síti Facebook.  

„S tím souvisí i otázka migrace. My stojíme za stanoviskem vlády, které jasně říká: žádné povinné kvóty,“ zdůraznil Hašek. Platforma také jednoznačně podporuje deportace neúspěšných žadatelů o azyl pryč z Evropy. Ti, kteří snad spáchají na půdě EU nějaký trestný čin, mají být deportováni ještě rychleji.

Pokud jde o vzor hodný následování, Hašek ho vidí na Východě. „Naším vzorem nemohou být západoevropské sociální demokracie, protože ty, jak známo, propadají. Ztratily svoji pozici ve Francii, v Itálii, V Polsku, v Maďarsku a tak dále. Takže když se podíváme kolem sebe, tak si myslím, že je jasné, o kom mluvím. Je to slovenský Směr - sociální demokracie. Slovenský Směr přišel s několika balíčky. Tímhle směrem bychom měli jít,“ řekl jasně Hašek.

ČSSD podle něj musí lidem nabídnout pozitivní vizi budoucnosti, kde chtějí Hašek a jeho kolegové přiložit ruku k dílu. „My jsme si už funkcionaření užili dost a dost. Ale jsme připraveni dát naše zkušenosti k dispozici kolegům,“ řekl Hašek.

Rozhodování v ČSSD by prý mělo zpružnit internetové fórum, na němž bude možné vést debatu o stanovách strany, o programu, o dalším směřování strany. Má jít o interní diskusi, nikoli o debatu před kamerami. Hašek věří, že debata na tomto fóru bude přínosná pro celou stranu.

Podrobnosti o tomto diskusním fóru představil Zdeněk Škromach, bývalý ministr práce a sociálních věcí za ČSSD. Zdůraznil, že do debaty bude třeba se zaregistrovat, aby tam nemohl vykřikovat kdokoli cokoli, ale až se zaregistruje, může se posadit k některému z virtuálních kulatých stolů a posouvat ČSSD kupředu.

„Vláda by měla mít jasný plán, co se bude dít v okamžiku, kdy klesnou výnosy z daní a přijde méně peněz z Bruselu,“ vzal si v jednu chvíli znovu slovo Hašek.

K mikrofonu se dostala i Ivana Stráská, hejtmanka Jihočeského kraje za ČSSD, která zdůraznila, že ČSSD nesmí zapomínat na seniory a musí se starat o to, aby se jim důchody zvedaly rychleji než jen o inflaci. Ze zřetele nesmí pustit ani udržení sociálních služeb společnosti. Za pravdu jí dal starosta Vyškova Karel Goldemund, který ze stolu zvedl téma bydlení. Goldemund je toho názoru, že by se města a obce měly vrátit k výstavbě družstevních bytů a stejně tak by měly vzít zpět do rukou „vodní infrastrukturu“.

„Víte, že u vody navrhuje ČSSD debatu o ústavní ochraně vody... Ta situace už je tak vážná, že některé ze států už začlenily ochranu vody do ústavy. Opět může být příkladem Slovensko,“ doplnil Hašek.

Poté si vzal slovo další sociální demokrat, Karel Šplíchal, který zdůraznil, že pamatuje lepší časy ČSSD. Pamatuje dobu Miloše Zemana jako předsedy, kdy byla ČSSD v jiné kondici. Jak ČSSD vypadá dnes, prý všichni víme.

Pozornost věnoval především tématu obrany republiky. Musíme si prý říct, jakou chceme armádu. „O tom by se mělo diskutovat, jaká ta armáda vlastně bude. Jestli to bude jen expediční sbor, nebo zda to bude vyspělá armáda po vzoru Švýcarska nebo Izraele,“ konstatoval Šplíchal. „Musíme si říct jednu věc. Armáda má 25 tisíc evidovaných sil, já nevím, kolik je z toho bojeschopných, možná deset tisíc. Pak jsou tady dva tisíce zálohy. Ale policie má 45 tisíc členů,“ upozornil Šplíchal.

Ptal se také, co se bude dít, pokud bude země ohrožena. Pokud dnes mladí lidé neabsolvují povinnou vojenskou službu, měli by být k branné povinnosti vedení např. v Sokole, aby své zemi byli opravdu k něčemu, bude-li to třeba. Šplíchal to prý navrhoval už v době, kdy byl ministrem obrany Alexandr Vondra z ODS a předsedkyní Sněmovny byla Miroslava Němcová. „Ale na to nebudou peníze,“ řekla tehdy podle Šplíchala právě Němcová. Sociální demokrat si však i dnes myslí, že má smysl tuto úvahu rozvádět.  

Pár slov přidal i k tématu sportu. Podle Šplíchala by stálo za to zařídit agenturu pro sport a rozvíjet podporu sportovní organizace, podporovat je. Když to sociální demokraté nedělají, výsledek se prý zákonitě dostaví.

„Závěr je takový, že celou tu naši agendu převzalo hnutí ANO. Ta je celá z naší oranžové knihy, no a my jsme ostrouhali,“ zlobil se Šplíchal. Expertní komise ČSSD odvedly podle jeho názoru pořádný kus práce, ale tato práce pak nebyla vedením strany řádně využita.

Po pár minutách si vzal znovu slovo Michal Hašek, který zdůraznil, že členové platformy nechtějí veřejně kritizovat své kolegy z vlády, např. ministra zahraničí Tomáše Petříčka, i když jsou některé kroky, které se Haškovi nelíbí. Tyto věci si však chce vyříkávat jen na půdě ČSSD, a nikoli přes média.

Na závěr zdůraznil, že doufá, že si ČSSD na svém jarním sjezdu zvolí pluralitní vedení, které bude schopné oslovit co nejvíc voličů, jak to bylo v době, kdy některé své spoluobčany oslovoval on sám, jiné Jeroným Tejc a další Bohuslav Sobotka či Zdeněk Škromach. Jen takováto pestrá směs politiků dokázala obstát v politickém boji s oponenty a získávat obstojné počty ve Sněmovně, skrze které pak pracovala ve prospěch občanů. Tato doba se podle Haška musí vrátit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…