Vystrčil poučil Havlíčka: Měli byste nechat toho, kdo vládne, vládnout. A neobstruovat!

10.12.2023 15:55 | Monitoring

Od nástupu koaliční vlády premiéra Petra Fialy (ODS) opozice ve Sněmovně pravidelně opakuje, že koalice si osvojila totalitní praktiky. Tato slova říká nejen SPD, ale i ANO. Nejen o tom byla řeč v pořadu Otázky Václava Moravce s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), s místopředsedou Poslanecké sněmovny Karlem Havlíčkem (ANO) a s někdejším šéfem odborů Milanem Štěchem.

Vystrčil poučil Havlíčka: Měli byste nechat toho, kdo vládne, vládnout. A neobstruovat!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Není to o tom, koho chceme přetáhnout, ale jak vnímáme tu situaci. Já jsem mnohokrát řekl, že se zde objevují prvky určité totality a musíme si pojmenovat, jak totalitu definovat,“ sdělil Havlíček, jenž odmítl, že by zostřenou rétorikou chtělo hnutí ANO přetáhnout voliče SPD. 

„Hovořili jsme o prvcích nové totality. A já si za tím stojím, pokud se na to díváme z toho pohledu, že totalita je snaha uzurpovat si prostor, veřejný prostor, prostřednictvím posilování byrokratického aparátu ve snaze umlčet oponenty,“ sdělil Karel Havlíček.

„Pokud zde dnes máme pod kontrolou pětikoalice vládu, pod kontrolou pěitkoalice Poslaneckou sněmovnu, Senát, máme zde prezidenta, který byl jejich kandidátem... A neříkám, že to byly nedemokratické volby, já jen říkám, že v této situaci máme být všichni obezřetní, aby nedocházelo k využívání té situace, potom je už jenom kousek ke zneužívání té situace. A vy jako média máte stát v čele toho, abyste to kontrolovali, a pokud selžou média, pak to musí dělat opozice. Tím spíše, že opozice dneska má jasnou nebo většinovou důvěru ve společnosti,“ řekl Havlíček.

Sněmovní volby by teď jasně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 % hlasů, ukázal model Kantaru pro Českou televizi. ODS by měla 12,5 %, Piráti 11,5 % a SPD 10 %.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
„To, že ta politika se polarizuje a každý se snaží využít toho, že buď vládne, nebo je v opozici, na sto procent, to si myslím, že není dobře. Protože i když vládnete, tak byste měli brát v úvahu to, že tady je nějaký menšinový názor a měli byste ho nějak zohledňovat, a když jste v opozici, tak byste měli nechat toho, kdo vládne, normálně vládnout a neobstruovat a neprojednávat třeba deset hodin program,“ sdělil k tomu Miloš Vystrčil. "Myslím si, že se dostáváme do situace, která je velmi nebezpečná, a to je to, že ten, kdo je politický soupeř, je dneska brán jako nepřítel, jako někdo, kdo chce za každou cenu jenom páchat zlo, a to si myslím, že není dobře. Protože úkolem té politiky je vlastně dávat lidi dohromady a dostávat tu společnost do situace, kdy ti lidé spolu komunikují,“ dodal Vystrčil, že tento slovník odmítá a v Senátu není používán. „Úkolem politiky není se navzájem rvát a nadávat si. Úkolem politiky je pro ty lidi dělat něco, co je užitečné,“ řekl. 

Slovo totalita by se podle Milana Štěcha nemělo nadužívat; na druhou stranu chápe do jisté míry opozici, protože jsme na chvostu Evropské unie v těch základních číslech, která vypovídají o růstu HDP, která vypovídají o růstu životní úrovně. „Jenom kvůli tomu by neměla vláda u nás pokračovat a prezident by měl konat, protože to trvale poškozuje občany,“ řekl Štěch k tomu, jak u nás je draho. Apeloval na to, aby byly předčasné volby, nebo úřednická vláda. „Jsme skutečně v patové situaci,“ sdělil Štěch.

Podle Vystrčila však země funguje, vláda dělá dle možností, co má, co může. Situace dle něj k demisi vlády není nazrálá. „Je nazrálá k tomu, abychom si řekli, že máme nějaké priority a že jsou nějaké věci, které jsou pro tuto zemi důležité, a abychom se zkusili sjednotit a spojit. Ta politika je o tom, že máme hledat shodu, a ne o tom, aby jeden na druhého vyskakoval, že má podat demisi, nebo že by bylo dobré, kdyby o tom vůbec nejednal, nebo dával ty věci k Ústavnímu soudu, že už jiné možnosti nemá. A jestli tímto chceme pokračovat, že tady budeme vystupovat a vykládat o tom, jak by měl tenhleten skončit, protože tenhleten by to dělal líp...“ řekl Vystrčil, že úkolem politiky je hledat společenskou shodu.

Vystrčil se následně také vymezil proti Havlíčkovi, že má problém zůstat v klidu, kvůli „sprostotě“, kterou podle něj Karel Havlíček předvádí.

„Takže kritika je bourání demokratického systému?“ rozhorlil se Havlíček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chudák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAdela , 10.12.2023 16:53:50
mužíček, došly mu argumenty. Klepala se mu nožička a ikdyž Moravec pomáhal, nepomohlo. Jak dlouho bude trvat tato agónie pětikolky?

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…