Vystrčil vzpomíná: Členové ODS Havla uznávali vždycky, jen o tom nemluvili. Popsal i znepokojivý zážitek s Orbánem

10.12.2021 7:42

Miloš Vystrčil, předseda Senátu, prozradil, proč si vážil Václava Havla. Zdůraznil, že si prvního prezidenta vážil i v časech, kdy ODS vedl Václav Klaus a ve straně zaznívaly spíše kritické hlasy k havlovským ideálům. Vystrčil je rád, že dnešní vedení ODS má k Havlovi blíž. Pár slov věnoval i situaci v Maďarsku. Politika Viktora Orbána v něm prý budí rozpaky.

Vystrčil vzpomíná: Členové ODS Havla uznávali vždycky, jen o tom nemluvili. Popsal i znepokojivý zážitek s Orbánem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) považuje za důležité ctít v politice určité hodnoty, i když to třeba zrovna není populární. V rozhovoru pro Aktuálně.cz zdůraznil, že už jako člen Klausovy ODS si cenil Václava Havla, protože první český prezident trval na zachování jistých zásad, i když věděl, že tím rozhodně nezíská plusové body. Stejně tak Vystrčil oceňuje to, že Havel uměl přiznat chybu a dokázal změnit názor, když seznal, že jeho původní pohled na věc byl mylný. Vystrčil připomněl, že Havel takto změnil např. názor na Senát.

Dnešní ODS je prý Havlovi blíž než za časů Václava Klause.

I v době, kdy ODS vedl Václav Klaus, a Vystrčil byl jejím členem, tak se vždycky k Václavu Havlovi hlásil. Nikdy o něm neříkal nic špatného. „A stejně se chovaly další stovky členů ODS. Akorát to bylo tak, že ten mainstream kolem Klause byl k Havlovi kritičtější. Ostatní buď nebyli slyšet, nebo o svém vztahu k Havlovi nemluvili, protože neměli dost příležitostí nebo odvahy,“ uvedl Vystrčil.   

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„To, že ODS za doby Václava Klause je popisována jen z pohledu toho, co říkal Klaus a jemu blízcí, není spravedlivé. Dnes jsou ale konečně slyšet v ODS hlasy, které říkají: Václav Havel patří k naší historii, je to největší polistopadová osobnost. Já to teď vidím, kamkoliv přijedu. Když řeknu Václav Havel, tak všichni v tom okamžiku zpozorní a najednou mám takový servis, jaký bych nikdy neměl,“ pokračoval.

Pár slov věnoval situaci v Maďarsku. Vystrčil dal najevo, že nechce být apriorně kritický k režimu Viktora Orbána, neboť si není jistý, zda je zcela pravdivé všechno, co o Orbánovi říkají jeho kritici. Avšak i tak v něm prý politika Viktora Orbána budí rozpaky.

Poslední jednání ve formátu V4 prý Vystrčila poněkud znejistělo.

„Způsob, jak na jednání přišel, vystoupil a odešel. A také jakým způsobem kritizoval staré členské země EU. Když jsem na jeho slova já a předseda polského Senátu kriticky reagovali, tak už mezi námi nebyl. A nebyla tam ani média. Odešla s ním. A záznam našich slov nelze nikde najít. Já jako člověk, který si pamatuje dobu před rokem 1989, považuji za nebezpečné, když média přijdou s nějakým politikem a s ním také odejdou, aniž by zaznamenala reakce či kritiku,“ kroutil hlavou Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…