Vytluču okna, udělám ohníček, zaneřádím chodbu, kritizoval Zeman nepřizpůsobivé. A romský předák napsal toto

20.06.2014 11:41

Během návštěvy Miloše Zemana v Liberci při setkání s veřejností prý prezident urazil ženu, která se hlavy státu zeptala na zlepšení bytové situace romské menšiny v Česku. Server Prvnízprávy.cz píše o reakci šéfa Společenství Romů Karla Holomka, který Zemanovu odpověď považuje za sprostou.

Vytluču okna, udělám ohníček, zaneřádím chodbu, kritizoval Zeman nepřizpůsobivé. A romský předák napsal toto
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Liberečané na setkání s prezidentem na náměstí dr. E. Beneše

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

V Liberci totiž Zeman čelil otázce rozhořčené občanky. „Kdy dostaneme my Romové konečně slušné bydlení," ptala se. „Je třeba si ujasnit, co je myšleno pod pojmem slušné bydlení. Znamená to, že byt, který si zaplatím, tak ten byt nevybydlím. Neudělám si z parket ohníček na podlaze, nevytluču okna, neudělám z chodby odpadkový koš. Nárok na slušné bydlení znamená i povinnost slušně bydlet. Mně je srdečně jedno, jestli je někdo Rom nebo Nerom. Každému musíme měřit stejným metrem. A buď někdo umí bydlet a vyjít se spolubydlícími, nebo to neumí. V takovém případě takový nárok sám ztratil,"odpověděl Zeman. ParlamentníListy.cz o tomto vystoupení informovaly s tím, že jeho slova byla provázena potleskem všech přítomných. (Reportáž ZDE)

Jenže právě tato slova podle šéfa Společenství Romů Karla Holomka byla pro ženu urážlivá. Napsal to v článku na svém blogu, čehož si všimly Prvnízprávy.cz. Podle jeho názoru se nesluší  každý přešlap pana prezidenta" komentovat, ale v tomto případě se aktivista Holomek rozhodl toto pravidlo porušit, protože to prý považuje za potřebné. Zeman podle něj odpověděl nevhodně a jeho výrok prý svědčí o tom, že prezident na Vysočině zaspal dobu.

Odpověď byla vyloženě sprostá

V této souvislosti Holomek konstatoval, že s ohledem na to, že dotyčná žena byla Romka a prezident evidentně nemohl znát,  co je zač", byla prý jeho odpověď vyloženě sprostá. „Také na její otázku neodpověděl. Dopustil se též nepřípustné generalizace a hodil všechny Romy do jednoho pytle. A naposled ani nemluvil o reálné situaci, protože Romové ve svých bytech v Česku nepálí parkety nejméně 50 let,“ citují Prvnízprávy.cz.

„Dost faux pas i na jednoho prezidenta! Komu tím chtěl posloužit? Skoro mám chuť uspořádat s několika romskými přáteli happening pálení parketů pod okny bytu prezidenta na Pražském hradě," dodal Karel Holomek na svém blogu.

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…