Vyučování i v sobotu, zrušení prázdnin, opakování ročníku... Němcová nahlas uvažuje, jak dohnat vzdělávání dětí

08.11.2020 7:44

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) sleduje situaci ve školství, kdy kvůli koronakrizi nemohou děti a studenti naštěvovat prezenčně výuku, ale učí se distančně ze svých domovů. Obává se, že bez normálního vyučování se vše podepíše na jejich znalostech a bude se o nich mluvit jako o „odepsané generaci“. Ptá se tedy vážně vlády, jak to bude řešit. A přidává i vlastní „nepopulární návrhy“ jako vyučování i v sobotu, zkrácené nebo zrušené prázdniny…

Vyučování i v sobotu, zrušení prázdnin, opakování ročníku... Němcová nahlas uvažuje, jak dohnat vzdělávání dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

Senátorka Němcová úvodem svého příspěvku na Facebooku připomíná slib bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který před posledním spuštěním nouzového stavu společně s ministrem školství Robertem Plagou sliboval, že se děti vrátí do škol bez ohledu na situaci 2. listopadu. Měl jim v tom zabránit slovy obou politiků jen „výbuch atomové bomby“. Tak se ale nestalo.

„Naše školy jsou však prázdné. Ani přibližně nevíme, podle jakých kritérií se otevřou. Distanční výuka nemůže nahradit prezenční. Nemá smysl opakovat problémy prvňáčků, deváťáků, maturantů, všech ostatních ročníků, pedagogů, rodičů,“ shrnuje stav Němcová.

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí
Přesný termín návratu studentů do škol není stanoven, může se tak stát v prosinci, v lednu, nebo až někdy na jaře, uvažuje senátorka s obavou, že bez normálního vyučování se to negativně projeví na jejich znalostech. „Pokud se nic nestane, bude se o nich jednou mluvit jako o odepsané generaci,“ přidává pochmurně.

Rovnou se tedy obrací na ministra Plagu, jaké řešení má připravené. Žádné dobré již neexistuje, myslí si Němcová a sama už jmenuje „vysoce nepopulární možnosti“, ke kterým můžeme dospět: Opakování ročníku pro základní a střední školy, zavedení vyučování i v sobotu až bude prezenční výuka obnovena, zrušení nebo zkrácení všech prázdnin, omezení rozsahu učiva, nějaká kombinace uvedených možností.

„Je možné nedělat nic a připsat oblast školství na seznam těch, které vláda poškodila jako výbuch atomové bomby: mám na mysli například katastrofální situaci v zařízeních pro seniory, rozvrácené veřejné finance, mizernou pomoc kultuře, zánik tisíců drobných živnostníků. Ani zdaleka to není úplný výčet,“ konstatovala senátorka.

Naopak kriticky vyjmenovala oblasti, kde se údajně na úkor poškozených profituje. „Miliardové dotace do premiérova byznysu, zastírací manévry kolem otrávené Bečvy, nesmyslné miliardy na výstavbu prezidentova vodního kanálu. Ani zdaleka to není úplný výčet,“ zakončila Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…