Vyvoláváte nejistotu a chaos! Senátor Valenta vyslal na Babišovo ministerstvo otevřený dopis

20.02.2017 17:35

Senátor Ivo Valenta zaslal otevřený dopis na ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Náměstkyni Alenu Schillerovou žádá o vyjasnění opravdu velkého zmatku, který prý kolem EET stále panuje. Senátor se domnívá, že nejen venkov má nárok na klid a nezaslouží si problémy, které se na něj teď valí.

Vyvoláváte nejistotu a chaos! Senátor Valenta vyslal na Babišovo ministerstvo otevřený dopis
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Ivo Valenta se podle svých vlastních slov obrací na ministerstvo financí, jelikož mu jako senátorovi za Slovácko není lhostejné, na co se vlastně musejí občané připravit v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. Členovi horní parlamentní komory se zdá, že ministerstvo vydáním protichůdných informací vyvolává nepřijatelný zmatek.

Ministerstvo financí ČR podle senátora tvrdí, že spolky a další veřejně prospěšní poplatníci jsou vyloučeni z evidence tržeb. Tvrdí, že podle ustanovení § 12, písm. h) jsou tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků (tedy spolků, hasičů, tělovýchovných organizací apod.) vyloučeny z evidence tržeb.

Jenže současně s tím vydalo finanční ředitelství pokyn, v němž se praví, že z povinnosti zavést EET budou vyjmuty výdělečné činnosti vykonávané pouze příležitostně. A tady přichází na řadu problematické místo, na které chce senátor znát odpověď. Kvůli občanům.

„Místní fotbalový klub provozuje při každém domácím fotbalovém utkání bufet, v rámci kterého prodává pivo, nealko nápoje, klobásku a další drobný sortiment. Jde o soustavnou činnost, neboť bezprostředně souvisí se soustavnou fotbalovou činností tohoto klubu. Musí tedy fotbalový klub v rámci této činnosti vést elektronickou evidenci tržeb, protože nesplňuje podmínku příležitostného pořádání akcí?“ ptá se paní náměstkyně Valenta. 

„Sdružení dobrovolných hasičů zajišťuje během všech společenských a kulturních akcí, které jsou pořádány v obci, jako např. ples, hody, letní festival, akce pro děti a rodiče, apod., prodej drobného občerstvení. Příjmy z této činnosti tvoří podstatný nebo téměř jediný relevantní zdroj jejich příjmů, který pak používají ryze na podporu své neziskové a pro obec prospěšné činnosti. V takovém případě tedy sdružení dobrovolných hasičů nesplňuje podmínku, že tyto příjmy z prodeje občerstvení dosahují maximálně 5 % z celkových příjmů. Bude tedy muset vést elektronickou evidenci tržeb a při prodeji občerstvení používat registrační pokladnu?“ položil další otázku politik.

Tyto dva příklady podle Valenty ukazují, kolik nevyřešených problémů elektronickou evidenci tržeb zatěžuje. Kvůli EET budou spolky nejen na venkově čelit řadě úskalí. Státní úřady by se proto měly chovat transparentně, aby občané věděli, na čem jsou.

„Domnívám se, že je nezbytně nutné, aby se státní instituce v tomto ohledu chovaly předvídatelně a přestaly destabilizovat celý dobrovolnický a neziskový sektor, který je tolik potřebný pro udržení komunitního života nejen na venkově,“ zakončil Valenta s tím, že se bude těšit na brzkou odpověď paní náměstkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…