Výzkumníci se sekli v odhadu u knížete i Fischera a říkají: Musíme změnit zákon

16.01.2013 7:08

Již mnohokrát jsme mohli být svědky mýlky předvolebních průzkumů, které mohou ovlivnit rozhodování voličů. A nepřesné předpoklady o úspěších kandidátů se objevily i nyní v přímé volbě hlavy státu. Důkazem je rozdíl mezi odhady pro Karla Schwarzenberga (TOP09) a jeho výsledným ziskem. Ten byl až 17 procent. Samy agentury za selháním vidí chybu zákona a volají po změně.

Výzkumníci se sekli v odhadu u knížete i Fischera a říkají: Musíme změnit zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Největší rozdíl mezi předvolebním výsledkem a konečným počtem procent hlasů má na svědomí agentura STEM. Ta ve výsledcích uveřejněných 18. prosince uváděla podporu knížete pouze 6,1 procent. Nakonec však Schwarzenberg získal 23,4 procent hlasů. Nejblíže se reálnému počtu procent hlasů přiblížila agentura ppm factum, která v průzkumu uveřejněného 6. ledna uvedla zisk 11 procent.

Agentura STEM naopak favorizovala Jana Fischera, u kterého uváděla 25,6 procent hlasů. V prvním kole však Fischer získal jen 16,35 procent hlasů.

Přemrštěná účast

„Volby diktovaly marketingové agentury. Neříkám, že to odporuje demokratickým pravidlům, ale průzkumy některé favorizovaly a nepřímo nabádaly voliče, by zbytek ignorovali,“ myslí si o předvolebních průzkumech Zuzana Roithová.

A podobně se agenturám nepovedl odhad voličské účasti, jež „přestřelily“ až o deset procent. Za takovými výsledky průzkumů si navíc sociologové stáli do poslední chvíle. „Průzkumy nedokážou reagovat na aktuální situaci, což se u prezidentských voleb ukázalo jako fatální,“ míní pro Lidové noviny sociolog CVVM Daniel Kunštát a připomíná podobnou situaci v roce 2010.

Jenže agentury svůj neúspěch brání. Žádají tak změnu zákona, jenž by zrušil třídenní lhůtu, v níž před volbami již nemohou vycházet průzkumy. Jenže zákon lhůtu stanovil právě proto, aby nepřesné průzkumy těsně před koncem nezamávali s volebním výsledkem. Možné tedy je, že nový volební kodex, jenž Nečasův kabinet zrovna připravuje, by třídenní lhůtu opravdu škrtl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…