Vždyť to byl sám Babiš! ozvalo se od novináře Pečinky. Živnostníci, čtěte

22.02.2019 15:26

Zabij mě něžně. Komentátor Bohumil Pečinka má za to, že právě tuto slavnou píseň by mohli čeští živnostníci zpívat premiérovi Andreji Babišovi. Šéf hnutí ANO se sice tváří, že se teď chce obrátit směrem k živnostníkům a pomoci jim, ale podle Pečinky jde jen o marketingový tah. Ve skutečnosti chce mít živnostníky pod stále větší kontrolou.

Vždyť to byl sám Babiš! ozvalo se od novináře Pečinky. Živnostníci, čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Šéf hnutí ANO a předseda vlády Andrej Babiš na víkendovém sjezdu strany oznámil, že nejsilnější vládní strana nějak pozapomněla na živnostníky. Hodlá to proto napravit. Komentátor Bohumil Pečinka v textu pro server E15.cz však konstatuje, že jde v podstatě jen o marketingový tah, protože to byl právě Babiš coby ministr financí, kdo zaváděl elektronickou evidenci tržeb. Tu evidenci tržeb, která nejednoho hospodského přinutila zavřít podnik.

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí

Babiš sice trvá na tom, že EET napomohlo zlepšit výběr daní, ale opozice v čele s Piráty toto tvrzení opakovaně napadá a označuje ho za nepravdivé. Komentátor má za to, že hlavním cílem EET bylo podrobit živnostníky větší kontrole. Pokud o tom někdo pochybuje, může si přečíst menšinové stanovisko soudců, kteří rozhodovali o odložení startu třetí a čtvrté vlny EET. Pětice soudců v něm naznačuje, že EET považuje za diskriminační nástroj, protože na cestě podnikatele vytváří tolik překážek, že si mnozí naši občané vůbec nemohou dovolit podnikat.

Upravený zákon o třetí a čtvrté vlně EET protlačil Babiš se svým hnutím ANO do druhého sněmovního čtení, takže mu jen těžko lze věřit, že mu na srdci leží blaho živnostníků.

„Nenasytnou touhu po kontrole ilustruje i dlouhodobá snaha ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové rozšiřovat bezhotovostní platby do všech oblastí života. Společně s velkými kartovými firmami chce vytvořit fond, který bude platební terminály poskytovat i chudým živnostníkům. Akce má jen dva vítěze. Karetní firmy, které dostanou pod kontrolu více bezhotovostních plateb. A státní úředníky, jejichž ideálem je bezhotovostní společnost, kde o každém víte všechno,“ varoval Pečinka.

V takovéto situaci si prý živnostníci mohou přát snad jen to, aby je Babiš zabíjel něžně, když už to dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…