Vzkaz proruským! Ovčáček spolu s Novotným na Ukrajině. Toto vzniklo ve vlaku

27.05.2023 11:51

Jiří Ovčáček, bývalý tiskový mluvčí exprezidenta Miloše Zemana, se postupně vrací k novinářské kariéře. Důkazem toho budiž rozhovor, který udělal pro časopis Život v Česku. Překvapivě si ale za respondenta vybral jednoho z největších kritiků svého bývalého chlebodárce, řeporyjského starostu Pavla Novotného. Jde o názorový veletoč hradního exmluvčího, či o logické vyústění debat, které vedl s Novotným už v době, kdy pracoval pro Zemana?

Vzkaz proruským! Ovčáček spolu s Novotným na Ukrajině. Toto vzniklo ve vlaku
Foto: Repro Instagram
Popisek: Pavel Novotný v nedobré náladě

Odpověď na tuto otázku můžeme najít v jednom z duelů, v němž na serveru SeznamZprávy.cz oba zainteresovaní vystoupili – a pro mnohé možná překvapivě i jeden druhého respektovali.

„Pan Ovčáček argumentuje výtečně,“ pochválil už v roce 2018 Novotný Ovčáčka s tím, že je jeho velkým ctitelem. „Považuji ho za jednoho z nejlepších tiskových mluvčí na světě. Chci ho pochválit, protože dělá tiskového mluvčího něčemu, v čem by neobstál nikdo z jeho kritiků,“ složil ještě Novotný Ovčáčkovi poklonu.

Nicméně se nezapomněl otřít ani o tehdejšího prezidenta Zemana a následně dodal, že „nás chytrých je málo, většina národa jsou blbci“. Psali jsme ZDE.

Jiří Ovčáček na oplátku zavezl řeporyjského starostu z rozhovoru až domů, což Novotný kvitoval s tím, že „kvůli takovým okamžikům stojí za to být politikem“.

Zdroj: Instagram Pavla Novotného

Nyní se tedy oba dva sešli znovu u příležitosti cesty na Ukrajinu. Možná právě ve vlaku vznikl poměrně překvapivý rozhovor, který Ovčáček uvedl tím, že napsal, že Novotného lidé znají jako šokujícího skandalistu, na kterého doslova prší žaloby za příkré výroky... Ale že Řeporyjec v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz, který vznikl při cestě vlakem z Ukrajiny, poodhaluje jinou tvář a nabízí vhled do svého nitra. Hovoří o dětství, o vztahu se slavným tátou Petrem Novotným (75), i o důvodech, proč tak rád provokuje.

V úvodu rozhovoru přišla řeč na starostova otce, známého baviče, kterého Pavel Novotný velmi uznává. O svém životě po jeho boku řekl, že nebyl nijak těžký. „Stačilo si pak jen připustit, že otec je titán, kterému nemohu sahat po kotníky ani charakterově, ani profesně. S tím se hned v pubertě srovnat a snažit se něco předvést. Možná tam, kde mi to bude přáno.“

Nemohlo chybět ani téma sociálních sítí a excesů, kterých se občas na nich řeporyjský starosta dopouští. „Je to napůl hra, napůl výzva, kterou hluboce prožívám,“ řekl k tomu Novotný.

„Umím provokovat a v kombinaci s přesvědčením, že jsem poslední mezi spravedlivými, je ta provokace prostředkem, jak být tribunem lidu a poučit ty méně obdařené. Jsem takový ‚pan Pravda‘ na sociálních sítích... a byla by škoda toho potenciálu nevyužívat.“

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Vrátil se i k svému výroku o potřebě války pro české občany, kdy Novotný doslova uvedl: „Vyhnat v noci z baráku, zabít dítě a ženu, podříznout, to by Češi potřebovali!“ Psali jsme ZDE. „Mluvil jsem o prorusky smýšlejících občanech, kterým to samozřejmě patřilo. Za to vytržení z kontextu si mohu v zásadě sám, a v celé věci, jak je mým dobrým zvykem, lituji jen sám sebe,“ nešetřil upřímností starosta.

Bývalý prezidentský mluvčí zmínil oblibu, které se Novotnému dostává v domovských Řeporyjích, a zajímalo ho, jak to jde dohromady s rolí provokatéra.

„Byl jsem vždy takzvaný ‚multitaskingový‘. A ono se vám taky lépe přepíná, když si to můžete dovolit. Navíc mě to strašně baví. Někdy se až děsím, s jakou samozřejmostí to dělám. Přepínal bych se hůř, kdybych věděl, že mi to tak nebude tolerováno,“ vyjevil Novotný.

Jiří Ovčáček, bývalý tiskový mluvčí prezidenta ČR

Řeč se poté stočila na Ukrajinu, kterou oba aktéři společně navštívili „Co byste vzkázal lidem, kteří jsou proruští? A prosím hezky ‚po starostovsku‘,“ snažil se Ovčáček předejít ostrým výrazům.

„Měli by si taky udělat výlet. Nemám pocit, že bych viděl herce a propagandu,“ tvrdili Novotný. „V místech, kde jsem byl, prošla válka. Ve válce vždycky trpí civilní obyvatelstvo,“ pravil starosta. A že „naši lidé dekády možnost trpět ve válce neměli“.

„Ne že bych to někomu přál, ale mít tu možnost, tak žádný problém s lidmi, co nerozumí tomu, co je to válka, nemáme. Mimochodem, byl bych takto stejně solidární s civilním obyvatelstvem v Rusku, kdyby ho někdo napadl a rozpoutal válku. Tak je to jednoduché,“ překvapil Novotný na závěr rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Veletoče Novotného., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 27.05.2023 12:08:59
Proč nebyl solidární s ruskými obyvateli Donbasu, kteří byli roku 2014 napadení a vražděni ukrajinskou armádou , kdy civilisty ženy a děti cupovalz na hadry ukrajinské bitevníky a stíhací bombardéry ! Kde byl schovanej Novotnej ? Ať to vysvětli Ovčáčkovi, pokud ten bude mít odvahu se ho na to zeptat !

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…