Vzpomínky na dnes zemřelého německého exprezidenta Herzoga. Možná už nejsme demokracie, vmetl kdysi Merkelové

10.01.2017 19:59

Truchlíme pro někdejší hlavu státu. Zemřel bývalý německý prezident Roman Herzog, hlásí server zpravodajského pořadu televize ARD Tagesschau. Roman Herzog byl spolkovým prezidentem v letech 1994–1999. Zemřel ve věku 82 let. Na velkého politika zavzpomínal i Václav Klaus.

Vzpomínky na dnes zemřelého německého exprezidenta Herzoga. Možná už nejsme demokracie, vmetl kdysi Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Tento svět opustil někdejší německý prezident Roman Herzog. Současná hlava státu Joachim Gauck vzdal svému předchůdci hold. Označil Herzoga za výraznou osobnost a politika, který sehrál významnou roli v německé společnosti. Pomohl jí porozumět sobě samé. Pomohl k upevnění německé společnosti v její liberální podobě.

V podobném duchu se vyjádřila kancléřka Angela Merkelová. Německo ztratilo nejen oblíbeného prezidenta, ale také vlastence,“ uvedla politička. Moudrý hlas tohoto muže bude podle Merkelové chybět všem.

Celou zprávu v němčině naleznete zde.

Smutek nad odchodem Romana Herzoga vyjádřil i exprezident Václav Klaus.

„Nikdy nezapomenu na to, jak jsme spolu jednou – z nedostatku času – oficiálně jednali v jeho autě při cestě z letiště ve Frankfurtu do Düsseldorfu. Realisticky se díval i na myšlenku evropské integrace. Když jsem nechtěl podepsat Lisabonskou smlouvu, kancléřka Merkelová zorganizovala naše mnohahodinové jednání a přizvala k němu Romana Herzoga, aby zkusil napomoci mezi námi nalézt společnou řeč. Když jsem v květnu 2009 dostal ve Freiburgu mezinárodní cenu Nadace Friedricha Augusta von Hayeka, Roman Herzog pronášel velmi přátelské a vlídné laudatio. Dlouhá léta jsme si vyměňovali dopisy, ale i texty, které jsme napsali. Roman Herzog byl pevnou součástí německého politického establishmentu, ale uměl se od něj i oddělit,“ ocenil německého politika Klaus.

Ten se s Herzogem často shodoval v kritice Evropské unie. Herzog, renomovaný právník a někdejší předseda Ústavního soudu, tvrdě kritizoval bruselské instituce a jejich vliv na členské země EU. Shodou okolností je to v těchto dnech právě deset let od doby, kdy tvrdě vystoupil proti nedemokratické praxi Bruselu a vyjádřil pochybnosti, zda jsou členské státy EU ještě vůbec demokratickými státy.

O HERZOGOVĚ KRITICE EU VÍCE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…