Wilders je první. Ale ne poslední. Není to nic dobrého, tuší Ivan Langer

24.11.2023 12:26 | Monitoring

V Nizozemsku vyhrála volby dle označení médií krajní pravice v čele s odpůrcem Evropské unie a tvrdým kritikem islámu Geertem Wildersem. Ten je podle exministra vnitra za ODS Ivana Langera první a rozhodně ne poslední reakcí na výsledky politiky multikulturalistů. A vyzývá proto k ostražitosti.

Wilders je první. Ale ne poslední. Není to nic dobrého, tuší Ivan Langer
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivan Langer

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
Podle Langera ve své zaslepenosti věřili a věří, že lidskou i společenskou podstatu lze silou změnit.

„Kdysi to samé, co multikulturalisté, dělali komunisté, po nich nacisté, pak socialisté, nedávno covidisté a teď karbonisté,“ uvádí ve svém facebookovém příspěvku.

„V politice, stejně jako ve fyzice, není akce bez reakce. Čím více se politická akce dostává do rozporu s každodenní realitou, tím silnější reakce přichází,“ pokračuje Langer.

„Geert Wilders je možná první, rozhodně ne poslední, reakcí na výsledky politiky multikulturalistů.

Pro ty z nás, kdo jsme dávno dávno před tím varovali, není důvod k radosti. Posun kyvadla z extrému do extrému nepřináší nic dobrého. Pro ty z nás, kdo věří v lidskou svobodu, národní stát, liberální demokracii a v anticko-židovsko-křesťanské kořeny evropské civilizace, je to důvod k ostražitosti. Křišťálová noc a gulagy byly kdysi také jen ‚reakcí na akci‘...“ připomíná Ivan Langer.

Wildersova krajně pravicová Strana svobody (PVV) nečekaně porazila a podle posledních průzkumů ve čtvrtek ráno získala 37 ze 150 parlamentních křesel, čímž se PVV stala největší stranou v zemi. Výsledky voleb otřásly Bruselem, protože Wilders otevřeně vyzval k uspořádání referenda o vystoupení z EU.

Až budeme v médiích číst, slyšet a vidět rozhořčené komentáře z vítězství „holandských extrémistů“, bude to kvílení těch, kteří uzavřeni v bublině tvůrců multikulturní Evropy, tvořili a tvoří „nový řád“.

Wilders, kterému se pro jeho protiimigrační program a blonďaté vlasy přezdívá „nizozemský Donald Trump“, sklidil pochvalu od dalších euroskeptických vůdců na celém kontinentu, uvedl server Politico.

„Nová Evropa je možná,“ napsal ve středu večer na X Matteo Salvini, italský vicepremiér a lídr protiimigrační strany Liga, a Wilderse označil za „přítele“ a „spojence Ligy“.

„Gratuluji k tomuto velkému úspěchu,“ uvedla ve čtvrtek ráno Alice Weidelová, předsedkyně krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). „Celá Evropa si přeje politický obrat!“ dodala.

Wildersovi blahopřál také maďarský premiér Viktor Orbán, s nímž sdílí odpor k podpoře Ukrajiny ze strany EU. „Vítr změny je tady!“ řekl. Orbán napsal na X v narážce na píseň západoněmecké rockové skupiny Scorpions, která vyšla krátce po pádu berlínské zdi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 24.11.2023 12:52:31
Pan Tykadlo opět straší lidi, čeho se tak asi bojí???!! Doufám, že voliči budou pokračovat a konečně budou volit politiky co budou stát za svým lidem a ne tyhle manipulátory co v občanech jen stále udržují strach a straší je peklem když nebudou volit je!!

|  18 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …