Z ANO pryč, z Bruselu ne, plánuje Maxová. Parazit? To slyší nerada

20.07.2020 14:11

Europoslankyně a jedna ze zakládajících členek hnutí ANO Radka Maxová zvažuje svůj odchod z hnutí. Vadí jí zejména vyjádření premiéra Andreje Babiše vůči Evropskému parlamentu nebo Evropské komisi, která podle ní vytvářejí špatný obraz České republiky v Evropě. „Těmito výroky v podstatě děláme z EU nepřítele v očích české veřejnosti,“ vadí Maxové. Dle svých slov již bylo v hnutí ANO překročeno více červených linií, přes které se již asi nepůjde přenést.

Z ANO pryč, z Bruselu ne, plánuje Maxová. Parazit? To slyší nerada
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

„Dlouhodobě říkám, že se mi nelíbí podpora KSČM a SPD v různých hlasováních ve sněmovně. Teď hodně citlivě vnímám požadavky komunistů na podporu vlády poslední rok před parlamentními volbami a není to pro mě úplně příjemné,“ spustila Maxová kritiku hnutí ANO v rozhovoru pro Prostor X.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí
„Co se týče rozpočtu, tak se mi poslouchá špatně, že je to de facto šité na míru komunistům, protože podle mě třeba Piráti nebo ODS přišli s dobrými návrhy, ale takhle si to vláda zvolila. Červená linie pro mě může být rozhodnutí o pěti týdnech dovolené bez vyjednávání tripartity, kde mohou své říci i zaměstnavatelé. To už by pro mě mohla být konečná v hnutí ANO,“ řekla, že to už je příliš ústupků na tu levicovou stranu spektra.

O vystoupení z hnutí ANO, na jehož založení se Maxová podílela, dle svých slov přemýšlí již skoro každý den. „Vnímám i vyjádření vedení hnutí směrem k Evropskému parlamentu, ohledně rozpočtu Evropské rady, ohledně vnímání Evropské unie. Přemýšlím nad tím kvůli tomu každý den,“ překvapila Maxová.

Rezoluce Evropského parlamentu o střetu zájmů Andreje Babiše není podle ní vměšování do české politiky, jak tvrdí právě vedení ANO. „Evropský parlament má kontrolní mechanismy podobně jako ten český, nad financemi a rozpočtem, a tak to nemůže být vměšování, když se jedná o evropské peníze,“ má jasno Maxová s tím, že odmítavá reakce české vlády nebyla úplně šťastná. „Protože jsme tím opět upozornili na to, jak se u nás vnímá Evropská unie a Evropský parlament,“ dodala.

Maxová sama se v hlasování o přijetí rezoluce zdržela. „Předem jsem upozorňovala, že nebudu hlasovat proti rezoluci. Pro mě jde o evropskou rezoluci, která se jen z poloviny týkala České republiky, Agrofertu a Babiše, ale z poloviny tam byly obecné výzvy a pravidla pro Evropskou komisi nebo Evropskou radu, která musí zlepšit své mechanismy,“ tvrdí.

„Pro jsem nehlasovala z důvodu jednoho ze článků rezoluce, který předjímal rozhodnutí soudu v kauze Čapí hnízdo. Z pohledu OLAFU je to možná uzavřená věc, ale z pohledu českého práva nikoliv, protože tady to trestní řízení stále ještě nezná finální verdikt,“ vysvětlovala europoslankyně.

Maxové vadí vyjádření Andreje Babiše o Evropském parlamentu a europoslancích, které nazval parazity a jinými urážlivými slovy. „Vrcholný politik by se takto neměl vyjadřovat, neměl by znevažovat práci tolika lidí. Já sama se necítím jako parazit. Politici určují kulturu ve svém státu i navenek, ovládají veřejné mínění a těmito výroky v podstatě děláme z EU nepřítele,“ vadí Maxové.

Své další působení v hnutí ANO prý nevidí příliš pozitivně ani z toho důvodu, že se již poměrně často vyjadřuje kriticky k nejvyššímu vedení. „Já jsem byla kritická i uvnitř poslaneckého klubu, i když to úplně nemělo význam. Teď se mi každopádně ozvala vedoucí delegace paní Charanzová, se kterou jsme domlouvaly podmínky případného odstoupení a další spolupráce,“ prohlásila Maxová s tím, že i kdyby z hnutí vystoupila, europoslanecké křeslo by neopouštěla. „Já pracuji a budu pracovat pro občany České republiky, ať už za hnutí ANO nebo ne,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…