Z ČR putovalo na pomoc syrským civilistům kolem 160 milionů korun

03.02.2014 9:33

Pomoc syrským civilistům trpícím občanskou válkou směřovala z České republiky především od českého Ministerstva zahraničních věcí a neziskové organizace Člověk v tísni - celkem na zmírnění následků konfliktu od nich putovalo kolem 160 milionů korun. Vyplývá to z informací, které ministerstvo a organizace Člověk v tísni poskytly ČTK.

Z ČR putovalo na pomoc syrským civilistům kolem 160 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Člověk v tísni rozdělil mezi lety 2012 až 2013 v rámci pomoci Sýrii na 120 milionů korun, z čehož asi deset milionů dostal od české diplomacie, ministerstvo vyčlenilo necelých 50 milionů korun. „Z toho v roce 2013 celkem 28,75 milionu, tedy 40 procent celkového humanitárního rozpočtu," uvedlo Ministerstvo zahraničních věcí, které peníze poslalo například přes OSN, ale i přes Charitu ČR nebo Diakonii ČCE.

Člověk v tísni získal peníze na své projekty pro Sýrii vedle české vlády též ze Švýcarska, Německa či Evropské komise a ze svých zdrojů. Pomoc směřuje do uprchlických táborů v okolních zemích i přímo do Sýrie.

Loni Člověk v tísni distribuoval potraviny a materiální nezbytnosti pro 350.000 lidí. Každý měsíc dostalo denní příděl chleba 20.000 Syřanů. Humanitární organizace uvedla, že zajišťuje pro 10.000 dětí provizorní vzdělávání v mešitách a na dalších bezpečných místech. Pro 30.000 dětí zajistila náhradní kojeneckou výživu a pro těhotné potravinové doplňky.

Peníze od české vlády jdou na přeshraniční pomoc z Turecka i Jordánska do oblastí, kde jsou potřeby největší a pomáhajících organizací minimum. Zároveň ČR pomáhá prostřednictvím mezinárodních organizací, konkrétně podpořila výzvu Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), který operuje po celé zemi včetně bojových linií.

ČR podporuje okolní země postižené přílivem syrských uprchlíků, zejména Jordánsko a Libanon, vloni též Irák. Česká pomoc směřuje do uprchlických táborů. Vedle pomoci přes neziskové organizace a velvyslanectví ČR v Bejrútu Praha také opakovaně vyslyšela regionální humanitární výzvu OSN, sdělil Černínský palác.

Humanitární pomoc z rozpočtu ministerstva doplňují malé lokální projekty Jordánsku, Libanonu a Iráku. V rámci programu MEDEVAC se v tuzemsku léčilo 12 pacientů z řad syrských uprchlíků a tři syrské děti.

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně uvádí, že občanská válka v Sýrii si za téměř tři roky vyžádala přes 136.000 lidských životů. Tyto údaje se opírají o rozsáhlou síť lékařů a aktivistů po celé Sýrii. Mnoho lidí ze Sýrie uteklo. Ve Švýcarsku skončila vyjednávání mezi syrským režimem a opozicí, obě strany se poprvé oficiálně setkaly, schůzka nepřinesla žádný výsledek. Jednání mají pokračovat tento měsíc. Situace v zemi je nepřehledná; proti sobě bojují povstalci a stoupenci prezidenta Bašára Asada. Dnes se v Římě uskuteční pod patronací OSN konference o porušování lidských práv a o humanitární krizi v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…