Z Čulíkova serveru: Teroristé a xenofobové mají stejné kořeny. Multikulturalismu se posmívají jen ignoranti jako Klaus

16.11.2015 16:51

Novinář Bohumil Kartous se na serveru Britské listy zamyslel nad tím, že terorismus a xenofobie mají podle něj společný kořen. Kulturní nesnášenlivost. „Problém pro autoritářské fanatiky i demagogy nespočívá v selhávání multikulturalismu, ale v progresi multikulturní společnosti,“ uvedl.

Z Čulíkova serveru: Teroristé a xenofobové mají stejné kořeny. Multikulturalismu se posmívají jen ignoranti jako Klaus
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Podle něj miliony muslimů žijících v současnosti v Evropě či USA nemají tendence ovládnout Evropu, ale chtějí tu žít, neboť je zde mnohem spravedlivější společenské prostředí, než je tomu ve většině muslimských zemí. „A samozřejmě také proto, že svoboda a relativní míra zákonné rovnosti v přístupu k důležitým právům a statkům vytváří mnohem efektivnější ekonomiku, a tedy i vyšší životní standard. Drtivá většina z nich si to uvědomuje, stejně jako si to uvědomuje drtivá většina křesťanů, buddhistů, hindů, židů, ateistů a všech lidí s vyznáním či bez něj, kteří vytvářejí vpravdě multikulturní prostředí současného euroatlantického prostoru,“ doplnil Kartous. 

Multikulturalismus se podle něj prosazuje čím dál více. „Islamistický terorismus i xenofobie a snahy o izolaci Evropy, patrné po každém takovém útoku, jsou jen dvěma stranami téže mince. V podstatě jde o agresivní reakci na velmi výraznou multikulturní progresi,“ dodal s tím, že multikulturalismus není ideologie, ale reálný stav světa.

„Neokonzervativní ignoranti typu Václava Klause, kteří se neštítí podlézat diktátorům zneužívajícím státní moc k omezování svých politických odpůrců, k manipulaci veřejného mínění a k potlačování lidských práv, vytvářejí chiméry s bizarními názvy jako 'homosexualismus' či 'humanrightismus', aby z reálného stavu světa, k němuž euroatlantický prostor dospěl po staletích boje za spravedlivější společnost, vytvořili ideologii a mohli ji tak snáze odsoudit. Proti realitě se bojuje těžko, proti ideologii se lze vymezit a odsoudit ji jako pouhý konstrukt,“ podotkl s tím, že ve skutečnosti multikulturalismus, humanrightismus či homosexualismus neexistuje. 

„Existuje multikulturní podstata globálního světa, v němž – bez ohledu na víru či etnické kořeny – sdílíme velmi podobné artefakty popkultury, která (bez ohledu na mnohdy pochybnou kvalitu a konzumeristickou povahu) sjednocuje a relativizuje rozdíly,“ sdělil.

„Nelze vyloučit, že terorismus vyburcuje takovou vlnu xenofobie, že i v západních demokraciích převládne politický kurz orbánovského Maďarska nebo Polska v rukou 'práva a spravedlnosti'. Pokud k tomu dojde, bude to dost chmurná epocha, ale nebude trvat věčně, ani nezmění kurz natrvalo. Vzájemná ekonomická a mocenská provázanost současného světa neumožňuje návraty k národním a náboženským státům. Jen možná budeme muset přežít další epochu popírání skutečnosti,“ uzavřel novinář.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…