Z lipské burzy odejít. EU to vyřeší, až Fiala nebude premiér. Exministr Mládek jasně

03.10.2022 13:14 | Ze sítí

Jan Mládek, bývalý poslanec a ministr zemědělství i průmyslu a obchodu v minulých vládách, poskytl rozhovor kanálu Inovace republiky. Zamýšlí se v něm nad polarizací nejen naší společnosti, možným odchodem z lipské burzy, ale i nad nečinností současné vlády Petra Fialy (ODS). Podle něj je ve hře i rozpad Evropské unie a její společné měny.

Z lipské burzy odejít. EU to vyřeší, až Fiala nebude premiér. Exministr Mládek jasně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

V úvodu celého rozhovoru pro pořad Inovace republiky se Mládek pozastavil nad upadající politickou kulturou současné společnosti, a to nejen v rámci České republiky.

S velkými obavami sleduje politické dění u nás i ve světě. Všude podle něj dochází k vykopávání hlubších příkopů, což je velmi dobře vidět na USA.

Podle Mládka se ve Spojených státech v minulosti vždycky dohadovali republikáni a demokraté, a někdy i ostře. Ale vždy byli schopni si pak sednout a o důležitých věcech pro fungování státu se dohodnout.

„Nyní tu schopnost ztrácejí a podobné je to i u nás. Dohody v rámci fungování země není možné dosáhnout,“ řekl bývalý ministr.

Podle něj je dalším důvodem, proč se společnost tak polarizuje, i neschopnost odlišit, co je hlavní a co vedlejší problém a řešit přednostně problémy stěžejní. Všichni podle Mládka řeší nějaký svůj dílčí problém a komunikace se pak nepotkávají.

Bývalý člen vlády se vyjádřil také k nedávným demonstracím, které proběhly na Václavském náměstí. Pro jejich konání má pochopení, protože lidé se objektivně obávají cen energií a jsou znepokojení.

Pro co ale pochopení nemá, je skutečnost, kdo tyto demonstrace organizuje. V této souvislosti Mládek mluvil o bizarním uskupení, v jehož rámci zmínil ultrakomunisty, fašizující podnikatele atd. Vadí mu na tom mimo jiné fakt, že se tito organizátoři demonstrací stávají politicky významnější silou.

Řeč se pak nutně musela stočit i na energetiku. Jan Mládek předeslal, že se jako ministr podílel na prosazení státní energetické politiky ČR, která dosud platí.

Jako hlavní problém Mládek vnímá skutečnost, že se cena energie tvoří na lipské burze, na základě tzv. závěrné elektrárny, což je poslední plynová elektrárna v Německu. Ceny jsou pak logicky vysoké. Podle něj musíme, alespoň částečně, z lipské burzy odejít.

Co se týká opatření a činnosti české vlády Petra Fialy, bývalý ministr byl poměrně kritický.

„Fiala se spoléhá na to, že to vyřeší Evropa, a to je chyba. Evropská unie to možná vyřeší, ale to už Fiala nebude premiérem,“ řekl Mládek s tím, že německá ekonomika vydrží daleko víc, než ta naše a až nadejde čas, kdy budou muset Němci učinit zásadní rozhodnutí, bude už pro Českou republiku pozdě.

Mládek vzpomněl v souvislosti s probíhající energetickou krizí i bývalého prezidenta a velkého zastánce tzv. „tržní ekonomiky“, Václava Klause.

Ten prý vždy říkal, že trh všechno vyřeší. Podle Mládka měl v zásadě pravdu, otázkou ale je, za jakých okolností – časových, politických, finančních, sociálních atd.

„Pokud něco stávající vláda nevymyslí, lidé čtyřnásobné ceny plynu prostě neutáhnou,“ uvedl k tomu Mládek a přidal příklad z Moldávie, které Gazprom také vypnul plyn.

„Všichni tedy začali topit přímotopy a spadla síť,“ dodal s tím, že nás čeká tvrdá zima.

Pokud se má najít řešení, není dobré se podle bývalého ministra dívat na to, že řešíte pouze plyn. Ten prý vyřešit téměř nelze.

„Musíme řešit energetickou bilanci jako celek, lidem je ve výsledku jedno, z čeho budou mít teplo.“

Evropa sice nyní pracuje na dodávkách zkapalněného plynu, protože vypadl klíčový dodavatel z Ruska, ale je to všechno opožděné. Mělo se to řešit dříve.

Co se týká dodávek plynu do České republiky, řekl Mládek doslova, že jsme dlouhou dobu byli černými pasažéry plynové německé politiky. Hodně problémů vyřešilo za nás Německo a nás nic nenutilo k nějakým aktivitám.

Jiná je ale situace s elektrickou energií. Lipskou burzu považuje Jan Mládek za fatální chybu vlády v tom ohledu, že jsme měli částečně opustit burzu a zásobovat obyvatele. Místo toho vláda půjčovala peníze ČEZu.

Odchod z burzy ale i podle Mládka není nic jednoduchého.

„Když děláte kroky, které vedou opačným směrem, než chce Brusel, dostáváte se do problémů. Naše vláda dlouho nepochopila vážnost situace, tak doufám, že se po demonstracích probere. Měli by něco dělat, jinak důsledky budou katastrofální,“ myslí si Mládek a pokračuje.

„Když jste čistý exportér elektřiny a neumíte zajistit vlastním obyvatelům elektřinu za přijatelné ceny, je to už jen váš problém,“ kritizuje současnou vládu.

To zásadní, co by podle Mládka měla vláda dělat, je vyjednávání se všemi zúčastněnými, tzn. podnikatelskými svazy, odborovými organizacemi atd. a hledat řešení.

„Pokud tohle nenastane, dopadne to s vládou špatně, což by mi nevadilo, ale ono to dopadne špatně s námi všemi,“ dodal.

Hlavním rizikem podle bývalého ministra není fakt, že by Putin přestal dodávat plyn, on ho chce prodávat. Špatná zpráva je, že ho nechce prodávat pravidelně a každému. Někomu jo, někomu ne. Podle Mládka tak Maďarsko a Rumunsko určitě za dodávky plynu vyšly v něčem Rusku vstříc.

A tady nastává problém a velký strach o budoucnost EU.

Podle Mládka totiž unie vytvořila společnou měnu poměrně nestandardním postupem, doslova to nazval maoistickým krokem, protože společná měna předpokládá společný stát. EU na to ale šla jinak. Postupně založila centrální banku, koordinovala další oblasti, a pak přišla snaha o evropskou ekonomickou vládu a další kroky ke společnému státu.

Ale lidé se zablokovali a společný stát nechtějí. Reálně nicméně hrozí bankrot Itálie, Španělska a dalších předlužených zemí. Rozbíhá se inflace a Evropská banka potřebuje podle Mládka zvýšit úroky. Jenže Itálie by pak nebyla schopna obsluhovat svůj dluh.

Takže se úroky nechají a inflace poběží dál. To ale nemusí vyhovovat spořivým národům, které hospodařily lépe než Itálie. Německo může říci dost a vystoupit z eurozóny.

Podle Mládka by pak mohlo dojít i k rozdělení eura na severní a jižní. Severní euro by mohlo fungovat, pokud by Německo přibralo další státy.

„Jižní euro by okamžitě zkrachovalo,“ uzavřel Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…