Z nečekaného místa: Umožněte Čechům hlasovat o konci v EU. Brusel se pak bude bát

15.11.2017 6:52

Komentátor Daniel Kaiser se na serveru Echo24.cz zamyslel nad tím, že kdo je proti referendu o členství v EU z principu, není demokrat. Na svém facebookovém profilu na to zareagoval místopředseda strany TOP 09 Marek Ženíšek.

Z nečekaného místa: Umožněte Čechům hlasovat o konci v EU. Brusel se pak bude bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

"Babišovo ANO a Okamurova SPD se shodují na zákonu o obecném referendu. Martin Stropnický o něm v neděli v České televizi zauvažoval takto: 'Referendum je dobrý nástroj, ale musí být jasně stanovené hranice, na co ho lze využít. Britské referendum by pro nás mělo být mementem.' Podobně včera pro Novinky.cz promluvil i Stropnického nadřízený Andrej Babiš," poznamenal Kaiser ve svém komentáři a dodal, že je to přesně naopak. 

Původní text ZDE.

V zastupitelské demokracii se podle jeho názoru mají konat referenda jen v naprosto zlomových momentech, nikoliv ve chvíli, kdy se mění pravidla na hřišti, ale když se hřiště překresluje. "Samozřejmě že takovou zásadní skutečností členství republiky v EU je. Jak může někdo navždy upřít lidem takové rozhodnutí a přitom se považovat za demokrata? To by se implicitně rovnalo přiznání, že referendum v roce 2004 o přistoupení byla past, vkročení do dveří, které se za námi navždy zavřou," zmínil Kaiser. A dodal, že v reálné české politice vskutku nejde o czexit. 

Závěrem se pak Kaiser vyjádřil k tomu, že z Bruselu za včerejší den přišly dvě zprávy, jež jsou buď ptákovinou, nebo důkazem nereformovaného myšlení. "Ptákovinám se lépe čelí, když má premiér v ruce strašák referenda o členství v EU. Odchod další členské země po Británii je scénář, z něhož mají eurokrati hrůzu. To prozrazuje jejich mstivý až sebezničující přístup k Británii, kdy jim už nejde o všeobecnou prosperitu, ale o exemplární vytrestání Britů tak, aby se je nikdy nikdo neodvážil následovat. Lidé v takovém rozpoložení by ani nepoznali, kdy je argument o hrozbě referenda myšlený vážně a kdy je to zbraň v jednáních," uzavřel Kaiser. 

"Tohle je přece absurdní. Podobný argument používá Tomio Okamura. Psal by autor stejně, kdybych odmítal např. referendum ohledně výše daní? Také bych nebyl demokrat? Více přímé demokracie přece neznamená více demokracie!" rozlítil se následně na svém facebookovém profilu Marek Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…