Z tradiční levicové bašty letí protest proti vedení ČSSD: Ústředí nás zařízlo

27.10.2017 20:03

Chybný marketing, neschopnost prodat své úspěchy a uchopit nová politická témata, slabá volební kampaň, ale také nefungující dialog s regiony. Na těchto příčinách neúspěchu ČSSD v parlamentních volbách se shodli starostové a místostarostové různých ostravských obvodů, kteří jsou členy sociální demokracie. Ti také velmi tvrdě kritizovali rozhodnutí krajského a ústředního výboru své strany, která před volbami znemožnila činnost ostravské okresní organizace. „Bylo to absurdní rozhodnutí, aby si strana v předvolebním období zablokovala základnu v třetím největším městě v republice. Za současné situace je výměna vedení bezpodmínečná a měla by nastat co nejdříve, plánovat sjezd až na duben je podle nás úhybný manévr,“ prohlásila nová předsedkyně okresního výkonného výboru v Ostravě Jana Vajdíková.

Z tradiční levicové bašty letí protest proti vedení ČSSD: Ústředí nás zařízlo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Ostravě, Svátek práce.

Ke všem zmíněným nešvarům, jež straně uškodily, se pak připojil i nesmlouvaný boj o moc v řadě regionů, který se snad nejvíce projevil i v jejich bývalé „baště“ – v Moravskoslezském kraji. V jeho centru, v okresní ostravské organizaci, se vytvořily dva znepřátelené tábory. Jeden z nich, reprezentovaný poslancem Adamem Rykalou a Janou Vajdíkovou, vyčítal krajskému vedení ČSSD řadu neúspěchů, včetně propadu v krajských volbách, a nutil ho k rezignaci, jenže druhé křídlo si žádné změny nepřálo a bylo v tom podporováno jak krajským vedením, tak i pražským ústředím. Rebelové ale získali na okresní konferenci vrch a demokraticky si zvolili v závěru roku 2016 i na počátku letošního roku za svoji předsedkyni Janu Vajdíkovou a za místopředsedu Adama Rykalu. Oba jmenovaní se měli také stát dvojkou a trojkou na kandidátce pro parlamentní volby. Jenže krajské vedení strany „s požehnáním“ Prahy tyto volby vždy zneplatnilo.

„Zastávám názor, že rušení konferencí a účelové vyhlášení přeregistrace v předvolebním období byl velmi špatný krok. Poškodil stranu nejen v očích veřejnosti, ale samozřejmě také zhoršil náladu mezi straníky. Bylo to absurdní rozhodnutí, aby si strana v předvolebním období zablokovala členskou základnu v třetím největším městě v republice. Vyškrtávání lidí z kandidátek bylo také zcela nedemokratické. Členové však přesto stranu podrželi a volební výsledky v Ostravě jsou nad celorepublikovým průměrem. Výměna současného vedení strany měla přijít už na jaře, na sjezdu. Ostravští delegáti to dali jasně najevo. V současné situaci je výměna ústředního vedení bezpodmínečná a měla by nastat co nejdříve, plánovat sjezd až na duben je podle mého úhybný manévr. Dosud ani nikdo nepřijal odpovědnost za volební výsledek, a tím opět klesá kredit ČSSD v očích veřejnosti,“ konstatovala staronová předsedkyně ostravských sociálních demokratů Jana Vajdíková.

Jako jeden z důvodů zneplatnění voleb uvádělo i pražské ústředí existenci tzv. černých duší v ostravských organizacích a nařídili tak zmiňovanou přeregistraci členstva. Tím vlastně přestala okresní ostravská organizace na několik měsíců fungovat. Řada vlivných osobností z Ostravy a okolí tím také vysvětluje volební neúspěch ČSSD na celé severní Moravě. V pondělí 23. října si ale Ostravané zvolili na konferenci svůj nový výkonný výbor a už potřetí a tentokrát definitivně se stala jeho předsedkyní oblíbená Jana Vajdíková.           

Ústřední vedení ČSSD neumělo prodat své výsledky, ozývá se z Ostravy

„My už jsme loni avizovali, že celostátní vedení, tedy Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka i Lubomír Zaorálek by měli odstoupit, stejně tak jako krajští zástupci ČSSD v Moravskoslezském kraji, tedy především jeho předseda Miroslav Novák. Neuspěli totiž v krajských volbách. Navíc ústřední vedení anulovalo rozhodnutí okresní konference při volbě předsedkyně Jany Vajdíkové, která se teprve teď, v pondělí 23. října, stala konečně naším právoplatným okresním lídrem. Krajský předseda Novák předtím pozastavil, asi tak od letošního jara, činnost okresního výboru v Ostravě, čímž ho zcela paralyzoval. Domnívám se, že i tento stav měl velmi negativní dopad při parlamentních volbách v Moravskoslezském kraji, který byl vždy v rámci celé republiky baštou sociálních demokratů, a nyní tady téměř všichni volili Babiše. Chybný byl především marketing strany, my jsme toho pro naše voliče udělali opravdu dost – zvýšili jsme minimální mzdu, zrušili jsme poplatky ve zdravotnictví a také právě přičiněním našich ministrů se zvedly důchody o 500 korun. Jenže tuto zásluhu si připsal šéf ANO, i když ten chtěl původně penze zvýšit jen o 100 korun. Podle povolebních průzkumů ho ale volili právě i důchodci, mysleli si totiž, že víc peněz jim přihrál právě Babiš. Vedení naší strany prostě neumělo své výsledky prodat, a to jsme na konferenci řekli do očí i Lubomíru Zaorálkovi,“ uvedl nově zvolený člen okresního výkonného výboru a starosta Ostravy-Vítkovic Petr Dlabal.

Lubomír Zaorálek raději přivezl Ostravákům filozofy Kellera s Bělohradským

V podobném duchu se vyjádřil i jeho kolega, místostarosta Ostravy-Jih František Dehner: „Chtěli bychom, aby ústřední vedení strany co nejdříve svolalo celostátní konferenci, a aby pak na ní rezignovalo. Nebylo totiž schopné správně uchopit nová politická témata, ať už se jednalo o migraci či o jiné záležitosti. Slabá byla i volební kampaň, v Lidovém domě se asi moc nepracovalo. Ústředí nás tady v Ostravě také zařízlo, když si vymyslelo tu záležitost s černými dušemi. Po přeregistraci se totiž ukázalo, že počet členů je téměř stejný, a ti chtějí změny. Navrhli jsme už také kandidáta na nového krajského předsedu.“

Výhrady většiny ostravských osobností v řadách sociální demokracie pak shrnul končící poslanec Adam Rykala, který je stále členem okresního i krajského výkonného výboru ČSSD v Moravskoslezském kraji: „Příčin neúspěchu je víc a v případě sociální demokracie se začaly hromadit věci, se kterými si vedení strany nedokázalo poradit. Premiérovi a ministrům z ČSSD se nepodařilo prezentovat vládní úspěchy, i když se o to snažili. Úsměvy premiéra Sobotky před kamerami na všechno prostě nestačily. Uvnitř strany směrem k regionům nefungoval dialog. K tomu zbytečné útoky na hnutí ANO, odvolání ministra Babiše, demise–nedemise premiéra. Neosobní předvolební kampaň. Nečitelný byl podle mě i triumvirát v čele ČSSD. Lidé chtěli změnu a sociální demokracie to jakoby nepochopila nebo nechtěla pochopit. Navíc tak slabou kampaň jako letos ještě nepamatuju. Všechno ukazuje na to, že potřebujeme nové tváře, nové osobnosti. Ale na sjezdu ti, kdo nedali hlas Sobotkovi, byli bráni jako nepřátelé. Chceme změnu a jsem přesvědčen, že neokoukané osobnosti máme. Ve vedení nesmějí sedět šedé myši, potřebujeme osobnosti,“ vysvětloval Adam Rykala. K zablokování ostravské organizace pak ještě dodal: „K přeregistraci nebyl žádný vážný důvod, a proto ji vnímáme jako trest za nepodporu Bohuslava Sobotky na sjezdu a za kritiku krajského předsedy Miroslava Nováka a jeho blízkých. Čas nám dal za pravdu, že mělo dojít ke změnám už na sjezdu. V Ostravě je teď snad už všem jasné, že Jana Vajdíková má obrovskou podporu i důvěru členů. Byla zvolena na konferenci, které se zúčastnili všichni členové ČSSD v Ostravě, kteří měli čas a zájem.

V poněkud jiném světle vidí neúspěch své strany primátor Karviné a nový poslanec Parlamentu ČR Tomáš Hanzel, který na krajské volební konferenci o tomto víkendu bude usilovat o post předsedy krajské organizace ČSSD v Moravskoslezském kraji. Pro ParlamentniListy.cz uvedl: „Za hlavní příčinu volebního propadu vidím neschopnost prodat všechny naše úspěchy veřejnosti. Svět se začal točit trochu jinak, ale my jsme se nedokázali přizpůsobit. Dělali jsme také řadu nepopulárních věcí, které lidem vadily. Jedná se například o přerozdělování našich zisků, tedy i sociálních dávek pro ty, co pracovat nechtějí, a mají mnohdy podobnou životní úroveň jako zaměstnanci s nižšími příjmy. Musím také uznat, že ochromení ostravské organizace a vzájemné spory měly určitě vliv na nízkou podporu ČSSD v našem kraji. Jsem rád, že už se zvolilo v Ostravě nové okresní vedení, doufám, že všechny rozepře utichnou a budeme se zase všichni snažit dostat se co nejrychleji nahoru. Já sám bych chtěl kandidovat na nedělní volební konferenci na předsedu krajského výkonného výboru, mám už nominace od všech okresních sdružení kromě Ostravy.“ 

Politologové: ČSSD se lidem vzdálila, a ti jí přestali věřit 

Krize v sociální demokracii, která postihla už před řadou měsíců prakticky všechna její patra, zřejmě vyvrcholila o právě proběhlých parlamentních volbách, kdy strana ztratila značné množství svých voličů. Příčiny si vedení strany bude jistě analyzovat, nicméně řadě  běžných lidí prý mělo vadit především takové spokojené papalášství politických špiček ČSSD v pražském ústředí i ve většině regionů. Strana se měla vzdálit veřejnosti a také začala už tradičně velmi pozdě s aktivní volební kampaní. Právě těmito důvody vysvětlují volební krach ČSSD někteří politologové, na rozdíl od regionálních politiků.

„Sociální demokracie už není pro lidi tou autentickou věrohodnou stranou, na kterou se mohou spolehnout, tedy na její regionální i špičkové zástupce. Veřejnost jim teď sečetla všechny hříchy za 25 let jejího působení ve vrcholové politice. Ono to pro lidi tentokrát nebylo o stavu jejich peněženek, ale volili podle svých emocí. Pro veřejnost už nejsou sociální demokraté těmi zástupci lidí z továrem a z ulice, kteří řeší palčivé problémy, jež je trápí. Politici ČSSD už delší dobu totiž říkají něco jiného, než provádějí. To dokazuje i jeden z průzkumů ze severní Moravy, v němž jeho účastníci sice moc neznali špičky sociálních demokratů, ale o korupční kauze Dědic věděl téměř každý. Samozřejmě k tomu si je nutné přičíst i pokles popularity podobných stran v celém světě a vzestup populistických hnutí. Celá jejich kampaň byla také načasovaná pozdě, to, co dělal Lubomír Zaorálek poslední měsíce před volbami, měli dělat socialisté daleko dříve, potom by se veřejnost na takovou aktivitu nedívala jen jako na předvolební představení,“ analyzoval propad popularity ČSSD politolog Lukáš Jelínek, bývalý poradce premiéra, který poměry v ní velmi dobře zná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…