Z vazby si pamatuji i zvuk kapajícího kohoutku, vzpomíná Jourová

09.06.2012 17:14

Obviněný poslanec David Rath si při svém projevu ve sněmovně stěžoval na otřesné podmínky ve vazební věznici. Přirovnal to k novodobé tortuře. Zmínil se také o Věře Jourové, bývalé náměstkyni Jiřího Paroubka, která byla před šesti lety poslána do vazby neprávem. Jourová se od slov Ratha distancovala a pro server Aktuálně.cz popsala své zážitky.

Z vazby si pamatuji i zvuk kapajícího kohoutku, vzpomíná Jourová
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj byla v roce 2006 obviněna z přijetí dvoumilionového úplatku od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti. Měla za to přihrát městu dotace na opravu zámku. O dva roky ale soud rozhodl, že její trestní stíhání bylo nezákonné.

Policie Jourovou zatkla na letišti. Pro server Aktuálně.cz popsala, že nejhorší byly první hodiny v cele předběžného zadržení. Prý si pamatuje i zvuk kapajícího kohoutku, který musela utišit kouskem z chleba.

Normální člověk je ve vazbě impregnován hrůzou

„Když jste člověk, který žije normálním běžným životem, ani nevíte nic o tom, co se děje a jak je možné se bránit, tak jste impregnováni hrůzou," vysvětluje pocity člověka, který se náhle dostane do náročných podmínek ve vazbě.

První zážitek byl pro Jourovou hrozný. „Když mě z cely předběžného zadržení vezli k soudu, tak se ti pánové tam bavili třeba tím, že se mě vyptávali, jestli umím vyplazovat jazyk jako pan Doležel (Zdeněk Doležel býval šéfem úřadu vlády a tehdy spoluobviněný)," vzpomíná.

Personál ve vazbě byl ale už korektní. Souhlasí s Rathem, že se mohla osprchovat teplou vodou jen dvakrát týdně, jinak jí musel k hygieně stačit kohoutek se studenou vodou.

Nejtěžší prý bylo, že neměla žádný kontakt s rodinou. Kvůli cenzuře a zadržování pošty dostala první dopis od svých blízkých až po třech týdnech od zadržení. Zprávy pak zjišťovala jen přes svého advokáta.

Ve vazbě Jourovou často jímal vztek, zdůraznila ale, že v takové situaci člověk nesmí podlehnout sebelítosti. Uvedla, že se věnovala meditacím a věnovala se knihám o umění.

Vazba by měla být až krajní řešení

V současnosti bývalá náměstkyně kritizuje způsob, jakým je vazba v Česku používána. Měl by se prý zavést také jiný způsob izolace.

„Je mi jasné, že nejde kategorizovat obviněné na takzvaně slušné, tedy bílé límečky, a notorické zločince, které je nutné zavřít, aby dál nepáchali zločiny. Spíš bych řekla, že se s vazbou nezachází jako s krajním řešením," řekla server Aktuálně.cz.

Stíhání Jourové bylo sice nezákonné, ale dosud se jí za to nedostalo satisfakce. Obvodní soud pro Prahu 2 minulý rok rozhodl, že má nárok na 3,6 milionu za ušlou mzdu a také na omluvu od ministerstva spravedlnosti, soukromou i veřejnou v médiích. Rozhodnutí ale letos zrušil odvolací soud. Nárok na omluvu je prý promlčen a o majetkové újmě se rozhodne v červnu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…