Z vína se stal symbol víc, než je zdrávo, říká Výborný

24.06.2023 11:23 | On-line

MONITORING Budoucí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pro Lidové noviny sdělil, že se nebrání otevření debaty o zdanění tichého vína. Dopad na státní rozpočet by podle něj ale nebyl tak velký, jak si slibují někteří koaliční partneři, zejména TOP 09 a Piráti, kteří věří, že by se touto cestou navýšily příjmy státní pokladny. Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že jakoukoli debatu na toto téma odmítá.

Z vína se stal symbol víc, než je zdrávo, říká Výborný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Do budoucna se můžeme k některým otázkám vrátit. Určitě nejsem ten, kdo by řekl, že se o ničem bavit nebude,“ uvedl Výborný na dotaz Lidových novin, zda považuje ponechání výjimky ze spotřební daně na tiché víno za „majstrštyk“, jak prohlásil jeho ministerský předchůdce Zdeněk Nekula.

A Výborný upozornil: „Nicméně z tichého vína se stal symbol více, než je zdrávo,“ a že v případě českých vinařů teď upřednostňuje „zachování stejných podmínek, jaké platí pro jejich konkurenty v dalších zemích EU“.

Konkrétně Výborný zmínil Německo, Slovensko a Rakousko. „Kladu si otázku, proč bychom zdanění měli zavádět u nás,“ řekl současný šéf poslanecké frakce lidovců.

Rozpočtový dopad případně zavedené berně by dle něj byl velmi nízký. „Zdůrazňuji, půjdete-li si koupit sedmičku tichého vína, platíte DPH stejně jako u čehokoliv jiného,“ dodal Výborný.

Opačný náhled na případné zdanění tichého vína sdílela pro Lidové noviny ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). „Pokud společnost a my politici budeme říkat, že nemůžeme zdanit alkohol, jehož negativní dopady jsou prokazatelné, a zároveň nebudeme investovat do vědy, výzkumu, do něčeho, co může ovlivnit naši budoucnost, tak je to špatně,“ pravila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zpomínám na jeho nechvalného tatu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 24.06.2023 12:29:19
Jak se mu Klaus vysmíval pro jeho nechápavé myšlení, a tento lidovecký pokrytec si v politice vyseděl místo za něž dostal trafiku být ústavním soudcem. Jeho syn je ještě prohnilejší jablko, nesympaťák od pohledu, pokřivenější než vývrtka ,vzdělání mizerné, myšlenka žádná. No ale přesně zapadá mezi tu svoji kliku rádoby pánbičkářských desperátů jako je Bartošek, Jurečka a další.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…