Za Putina to na G20 schytal Lavrov. A pak se připojil Zelenskyj...

15.11.2022 14:44

Nový britský premiér Rishi Sunak na summitu G20 na Bali zkritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že za sebe poslal jen ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Tomu zároveň před všemi státníky doporučil, aby Rusko „vypadlo“ z Ukrajiny a ukončilo „barbarskou válku.“ Lavrov byl také přítomen, když se přes video on-line připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a když se řešilo schválení rezoluce odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu. Podle Lavrova je celá věc zpolitizovaná, ruský ministr zahraničí si také postěžoval, že Ukrajina odmítá jednat a má nereálné požadavky.

Za Putina to na G20 schytal Lavrov. A pak se připojil Zelenskyj...
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Britský premiér se ze všech státníků skupiny G20 nejostřeji vymezil proti ruské agresi na Ukrajině a zkritizoval, že za Rusko na summitu nejedná ruský prezident, ale jen ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Je pozoruhodné, že se Putin necítil být schopen se k nám připojit. Možná kdyby to udělal, mohli bychom se pustit do řešení věcí,“ uvedl Sunak podle informací BBC.

Poté přítomnému Lavrovovi vzkázal, že nejlepší řešení krize, která ekonomicky postihuje celý svět, je stažení Ruska z území Ukrajiny. „To nejlepší, co by bylo možné udělat, je, aby Rusko vypadlo z Ukrajiny a ukončilo tuto barbarskou válku,“ prohlásil Sunak.

Ten také vyzval ostatní země G20, aby přijaly rezoluci na odsouzení ruské invaze na Ukrajinu. „Samozřejmě chceme, aby jakékoli komuniké, pokud bude schváleno, bylo co nejsilnější, přičemž si uvědomujeme, že G20 je jiné fórum než G7 a že je z velké části zaměřeno na ekonomické otázky. Ale nechtěl bych to komentovat, protože se nevyhnutelně objeví další spekulace o tom, co v něm může nebo nemusí být,“ prohlásil Sunak.

Podle CNBC komuniké obsahuje důrazné odsouzení války na Ukrajině a shodla se na něm většina členů G20. „Většina členů důrazně odsoudila válku na Ukrajině a zdůraznila, že způsobuje nesmírné lidské utrpení a zhoršuje stávající křehkosti v globální ekonomice – omezuje růst, zvyšuje inflaci, narušuje dodavatelské řetězce, zvyšuje energetickou a potravinovou nejistotu a zvyšuje rizika pro finanční stabilitu,“ uvádí se ve společném prohlášení.

„Dnes ráno jsme byli svědky mezinárodního odsouzení ruské války na Ukrajině a před ruským ministrem zahraničí, který tam seděl, jsme zdůraznili nezákonnost i barbarskou povahu ruské války a její ničivý dopad na lidi po celém světě prostřednictvím vysokých cen energií a potravin,“ řekl Sunak s tím, že Spojené království bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude třeba.

„Máme povinnost spolupracovat s našimi spojenci ze skupiny G20 na nápravě globální ekonomiky, na zvládnutí inflace a na zachování mezinárodního řádu – a to se chystáme udělat,“ dodal Sunak s tím, že ruské jednání v oblasti vývozu energií a potravin poškozuje nejchudší obyvatele světa.

Lavrov na summitu reagoval slovy o „politizaci“ celé záležitosti ze strany Západu. Na otázku, čí podporu se mu podařilo na summitu zajistit, Lavrov odpověděl, že „nikdo kromě Západu a jeho nejbližších satelitů se k protiruským sankcím nepřipojil“, a dodal, že „všechny země třetího světa, kterých se toto téma dotýká... vyzývají k mírovému řešení a co nejrychlejšímu dosažení dohody“.

Lavrov také obvinil Ukrajinu, že „odmítá jednat“, což „ztěžuje dosažení dohody“, a poznamenal, že podmínky Kyjeva pro jednání jsou „nereálné“. Ruský ministr zahraničí byl v sále také přítomen, když se přes video přihlásil ukrajinský Volodymyr Zelenskyj. Ten země G20 vyzval, aby prodloužili dohodu o vývozu obilí podporovanou OSN, která má vypršet v sobotu.

Dohoda uzavřená v červenci předpokládala, že Moskva umožní, aby lodě vyvážely miliony tun obilí a dalších potravin z Ukrajiny bezpečným koridorem v Černém moři, což pomůže snížit světové ceny potravin. Moskva však zatím podle agentury Reuters neřekla, zda svou účast na dohodě prodlouží. Výměnou za přijetí dohody totiž prý mělo být zrušení některých sankcí, což se podle Ruska nestalo. Potravinový koridor ruská strana uzavřela v říjnu poté, co byly napadeny její lodě v Černém moři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…