Za lacinými politickými body se nehoním, vzkázal Stropnický manželce miliardáře Tykače

06.08.2014 16:45

Manželka Pavla Tykače nařkla ministra obrany Martina Stropnického z nekompetence, když jí odmítl prodat budovu kasáren v Praze v Karlíně. Stropnický to ale v rozhovoru pro server iHNed.cz odmítl, prý se nehoní za lacinými politickými body.

Za lacinými politickými body se nehoním, vzkázal Stropnický manželce miliardáře Tykače
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Firma Ivany Tykač nabízela za kasárna 589 milionů korun. Ministerstvo to ale nakonec odmítlo. „Myslím, že tím pravým důvodem byla představa, že lze na jméně Tykač nasbírat laciné politické body," řekla manželka miliardáře Pavla Tykače v pondělí v rozhovoru pro iHNed.cz.

Nedávno přitom ministerstvo neuspělo s druhým pokusem o prodej kasáren. Vyvolávací cena byla 620 milionů a do soutěže se nikdo nepřihlásil.

Nehoním se za politickými body. Jde mi o to, aby soutěž proběhla transparentně

Ministr Stropnický si přesto za svým rozhodnutím stojí. „Tvrzení o `laciných politických bodech` je přesně z té kategorie. Já se, s prominutím, za žádnými body nehoním. Mou ambicí není strávit zbytek života v politice. Daleko víc mi jde o to garantovat, že soutěž bude skutečně soutěží, že proběhne naprosto transparentně a že bude Ministerstvo obrany postupovat jako řádný hospodář,“ vysvětlil v reakci pro iHNed.cz.

Stropnický se pak ptá, proč by mělo být jeho rozhodnutí nekvalifikované a zda to není kvůli tomu, že nevyhovovalo představám Ivany Tykač.

Stát je stále vlastníkem a cena nemovitosti klesat nebude

„Ono to spíš od nás vyžadovalo dost odvahy, víte? A že nás za to nebude zvát na kávu, jsme čekali. Výroky o tom, že stát přišel o tu či onu částku, jsou vědomě nepravdivé. Stát je nadále vlastníkem a jsem přesvědčený, že hodnota nemovitosti klesat nebude,“ tvrdí Stropnický s jistotou.

„Chceme v téhle zemi nastavit pravidla korektnosti, nebo se budeme schovávat za domnělý pragmatismus, tvrdit, že účel světí prostředky, a zároveň pokrytecky naříkat nad morálním úpadkem? Víte, ono je dobré se rozhodnout a nelavírovat. Já jsem se rozhodl,“ dodal Stropnický.

Ministerstvo se teď pokusí prodat kasárna výhodněji než za 589 milionů. Zda vyvodí důsledky, pokud se to nepodaří, Stropnický neřekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …