Za masové vraždy mohou nenávist a choroby, nikoli zbraně. Trump po střelbě v USA vystoupil s rázným projevem

05.08.2019 21:54

Při útocích v USA o tomto víkendu zabili střelci v Texasu a v Ohiu třicet lidí, pět desítek dalších zranili. V důsledku toho se v zemi ozývá ještě silnější volání po zpřísnění zákonů o držení zbraní. Šéf Bílého domu Donald Trump v dnešním projevu k víkendovým útokům prohlásil: „Za masové vraždy může nenávist a choroby, nikoli zbraně.“

Za masové vraždy mohou nenávist a choroby, nikoli zbraně. Trump po střelbě v USA vystoupil s rázným projevem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

„Tyto barbarské vraždy jsou útokem na naše lidi, náš národ a zločinem proti veškerému lidstvu,“ odsoudil brutální útok ve svém projevu živě vysílaném Českou televizí americký prezident. „Tímto odporným zlem jsme znechuceni, touto hrůzou je naše srdce otřeseno,“ dodal Trump s tím, že jsou nyní připraveni jednat.

Následně vyjádřil upřímnou soustrast lidem z texaského El Pasa a z Daytonu v Ohiu. „Nenávist nemá v naší zemi místo, zatemňuje mozek. Musíme to zastavit. Tohle se děje dlouhá léta, je to něco děsivého,“ sdělil Trump po jednání se zástupci FBI.

Zmínil, že střelec v El Pasu dal on-line manifest nasáklý rasistickou nenávistí. Amerika musí podle Trumpa „jedním hlasem odmítnout hlásání nadřazenosti bílých a rasismu“. „Tato děsivá ideologie musí být poražena,“ dodal americký prezident.

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí
Zdůraznil, že je třeba, aby federální vyšetřovatelé narušovali činnost potenciálních zločinů z nenávisti. Internet je podle Trumpa nebezpečným prostředkem pro lidi, kteří chtějí páchat něco zvráceného. „Musíme vrhnout světlo do temných zákoutí internetu a zastavit vraždy, než začnou, zastavit šíření zla,“ řekl Trump ve svém projevu a znovu apeloval na to, že je třeba jednat jednotně jako jeden muž.

Tragédie, při které o víkendu zahynuly desítky lidí, je podle Trumpa však i otázka duševního zdraví. „Když se podíváte na oba ty případy, jde o duševní nemoc. Oba střelci jsou opravdu vážně mentálně nemocní,“ dodal prezident, která na sociální síti Twitter označil útok za „akt zbabělosti“.

Někteří demokratičtí politici a umělci Trumpa nyní odsuzují za malé úsilí a kontrolu odzbrojování obyvatel. Obviňují jej za to, že svou protiimigrační politikou podporuje rasismus. Policie prověřuje, zda útok v El Pasu nebyl rasisticky či protiimigrantsky motivován. Bílý dům důrazně odmítá, že by Trump k nenávisti přispíval.

Během pozdějšího pondělního odpoledne Trump vyzval americké zákonodárce, aby schválili zpřísnění legislativy pro nakupování zbraní jednotlivci. Kongresmanům doporučil, aby to spojili s imigrační reformou.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…