Za odpor lidí k „zelenému“ může Klaus, myslí si Moldan. Green Deal je „velmi dobrý“, ale Češi ho nesplní

02.05.2021 15:16

Někdejší ministr životního prostředí Bedřich Moldan, který patří ke světově uznávaným expertům v oboru environmentálních věd, promluvil v rozhovoru pro Lidovky.cz na téma transformace energetiky. I když sílí snahy prosadit jádro jako zelený zdroj energie, naše pozornost zaměřená na jádro je podle něj zcela lichá. Než dokončíme dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, nastoupí s velkou pravděpodobností daleko perspektivnější technologie. Věnoval se také Zelené dohodě pro Evropu, obsahující snížení emisí o minimálně 55 % do roku 2030. To podle něj Česko jen stěží splní. Na tom, že v Česku obecně panuje nechuť k „zeleným“ technologiím, má prý lví podíl exprezident Václav Klaus a jemu podobní.

Za odpor lidí k „zelenému“ může Klaus, myslí si Moldan. Green Deal je „velmi dobrý“, ale Češi ho nesplní
Foto: top09.cz
Popisek: Bedřich Moldan

Rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany vyvolává vleklé politické spory, podle Moldana jsou v podstatě zbytečné, jelikož jádro zřejmě nebude výhledově přínosem k naší energetické soběstačnosti.

„Tady se řeší nový jaderný zdroj, který by měl začít fungovat v roce 2036 – to pokud by se stal zázrak a postavili to včas podle plánu. To je za docela dlouhou dobu, a podle mého je tento čas, po který by se v Česku debata soustředila právě na jádro, úplně promarněný. Vždyť jdou hrozně rychle dopředu jiné a perspektivnější technologie – na ně je potřeba zaměřit pozornost, úsilí a finance, ne na jádro,“ míní odborník na životní prostředí.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
V Česku je podle něj také problém se zastaralou energetickou legislativou. „Nejsou pořádně řešené oblasti, jako je komunitní energetika, výkup elektřiny od malých producentů a podobně. A k té energetické soběstačnosti: ten termín sám o sobě na úrovni tak malého státu, jako je Česko, nemá smysl,“ připomíná, že soustavy jsou v rámci Evropské unie stejně propojené.

„Pojďme využít polohy zhruba ve středu kontinentu: přes české území jdou různé sítě hlavně ve směru sever–jih, třeba z toho se dá profitovat,“ navrhuje Moldan.

Celý rozhovor ZDE

Pozastavuje se také u opatření Evropské unie v oblasti klimatu, konkrétně pak u Zelené dohody pro Evropu, jejíž součástí je snížení emisí na 55 % do roku 2030. „Myslím, že evropský ‚Green Deal‘ velmi dobrá věc. A současně je pro mě obtížně představitelné, že by to Česko mohlo splnit,“ obává se.

Spolu s tím však zmiňuje princip tzv. burden sharing, který umožňuje, aby cíle bylo sice dosaženo za EU jako celku, ale některé státy mohou dočasně zůstat pod plánovanou úrovní, zatímco jiné země dané cíle „přeplní“, a tím se to celé vyrovná. „Zdá se mi, že čeští politici spoléhají právě na tento mechanismus: prostě se v tom budeme nějak plácat s výmluvou, že jsme měli ‚horší vstupní podmínky‘, a svezeme se na zádech jiných,“ domnívá se exministr Moldan.

Z toho, že v rámci unie je právě Česko zemí, kde stále panuje značný odpor k „zeleným“ technologiím, viní politiky, konkrétně exprezidenta Václava Klause. „Myslím, že velkou roli v tom sehráli někteří politici. Na prvním místě bývalý prezident Václav Klaus, který vždy napadal jakékoli kroky směřující k ochraně životního prostředí. On už sice není aktivním politikem, ale nepochybujme o tom, že vliv si ponechává stále značný,“ dodal s tím, že by našel i další environmentální „fosilie“.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …