Za pádem malajsijského letadla v Donbasu prý stojí ruský agent

02.04.2015 13:14

Za katastrofu malajsijského letadla nad východní Ukrajinou, při níž v polovině loňského července zahynulo téměř 300 lidí, může být odpovědný bývalý vysoký důstojník ruské vojenské rozvědky. S odvoláním na zjištění ukrajinských a nizozemských vyšetřovatelů to oznámil nizozemský zpravodajský server NRC. Podle serveru jde o první náznak, že do tragické havárie může být přímo zapleteno Rusko.

Za pádem malajsijského letadla v Donbasu prý stojí ruský agent
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Nizozemský generální prokurátor Fred Westerbeke podle serveru novinářům oznámil, že vyšetřovatelé "skrz naskrz" prostudovali odposlechy telefonických rozhovorů, které byly v kritické době vedeny v prostoru katastrofy. Řada z nich se už dříve v médiích objevila. Westerbeke žádné jméno hovořících neuvedl, prohlásil ale, že jde o "autentické rozhovory separatistů".

Vyšetřování katastrofy, které vedou nizozemští, malajsijští a ukrajinští experti, stále nebylo ukončeno

Ukrajinská kontrarozvědka SBU podle nizozemských novinářů zjistila, že jedním z mužů, jejichž slova odposlechy zachycují, je jistý Sergej Petrovskij, donedávna generálmajor ruské vojenské rozvědky GRU. Petrovskij, který v konverzaci používal krycí jméno Chmuryj, podle Kyjeva loni v dubnu ruskou špionážní agenturu opustil a připojil se k východoukrajinským povstalcům. Byl údajně zástupcem tehdejšího doněckého "ministra obrany" Igora Girkina-Strelkova.

Odposlechy naznačují, že "Chmuryj" mohl být v tragickém incidentu klíčovou figurou. Zajišťoval přepravu protiletadlového systému Buk-M do Doněcku a dál na frontu. Podle nizozemských vyšetřovatelů existují náznaky, že malajsijský letoun byl sestřelen právě touto zbraní. Rusko takovou verzi události popírá a tvrdí, že malajsijský stroj mohlo sestřelit ukrajinské letadlo.

Vyšetřování katastrofy, které vedou nizozemští, malajsijští a ukrajinští experti, stále nebylo ukončeno. Neštěstí si vyžádalo 298 obětí, 196 z nich byli Nizozemci. Server NRC uvedl, že nizozemská strana si v Rusku oficiálně vyžádala "jisté informace". Westerbeke prý v dohledné době odjede do Moskvy, aby se seznámil s ruskou verzí neštěstí.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…