Za pár Kč u vás. Jídlo, drogerie z Polska. Češi už boří vše

05.04.2023 14:07

Nejen cesty za nákupy do Polska už z Brna. Češi boří další bariéru: Ti, kteří to k severním sousedům mají dále, začali nakupovat z Polska i přes internet. Jídlo, drogerii, domácí spotřebiče, žrádlo pro psy... Vše. A za účelem hledání nejlepších nabídek se sdružují na internetu.

Za pár Kč u vás. Jídlo, drogerie z Polska. Češi už boří vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Byli jsme nakupovat potraviny nedaleko za hranicemi v Polsku. Směnný kurs 1 Polský Zlotý = 5,2 Českých korun

Cestování za nákupy do Polska se stalo mimořádným hitem zejména v loňském roce, když inflace dramaticky zvýšila ceny v českých supermarketech, zatímco v Polsku se díky tamní měnové politice a snížení DPH na potraviny dalo nakoupit skutečně výrazně levněji.

A když se k tomu přidala ještě nějaká slevová akce, bývala v předvánočních měsících v některých příhraničních supermarketech slyšet výhradně čeština.

A po novém roce se změnilo jen velmi málo. I nedávno jsme psali o vývojáři z Brna, který se vypravil spíše na zkoušku do Polska. A zkouška dopadla nad očekávání. Uspořil přes 2000 korun, u některých položek mu spadla brada, třeba když za cenu šesti nožek českých párků nakoupil v Polsku ve stejné kvalitě nožek 18.

Velikonoční nákupy tedy mnozí opět řeší za hranicemi.

Začátek jarní sezóny pak mnohé přivádí za hranice kvůli nákupu oblečení. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, například v Krakově koupíte džíny za 300 zlotých, v přepočtu necelých 1600 korun, v tuzemsku srovnatelné kolem 1900. Podobně zhruba tři stovky ušetří ten, kdo si koupí pánské kožené boty. V Polsku ho vyjdou na 1900, v Česku na 2200 korun.

Symbolickým stvrzením trendu bylo, když byl při nákupech v Polsku zachycen již po svém zvolení i prezident Petr Pavel, který se tam vypravil s manželkou z chalupy, kterou má u hranic.

Pak ale mnozí zjistili, že u severních sousedů se dá nakupovat nejen v supermarketech. I v Polsku totiž mají e-shopy, které vám objednávku přivezou i do ČR, a přitom se pohybují na polské, tedy výrazně nižší cenové hladině.

Polsko – levné nákupy na internetu – kupujemy w polskich e-sklepach“ zní název facebookové skupiny, kde si více než 1500 členů vyměňuje zkušenosti s internetovým nakupováním pod polskými doménami.

Skupina se nezaměřuje pouze na potraviny, jako je tomu u skupin sledujících polské kamenné supermarkety, ale v podstatě na vše. Drogerie, věci do domácnosti i na zahradu nebo rybářské vybavení.

U některých lidí polské e-shopy někdy budí nedůvěru, ale provozovatelé ujišťují, že nabízejí pouze to, co je spolehlivě ověřeno. Platby předem na polské e-shopy jsou podle nich bez rizika.

Z potravin jsou vzhledem k delším dodacím lhůtám e-shopů preferovány spíše ty trvanlivější. V kurzu jsou především polské rybí konzervy jako tuňák v oleji nebo populární filety značky Lisner.

Případně typické polské cukrovinky, třeba legendární „Sliwka v čokoládě“.

Sledovaná je i drogerie. Prášky na praní či tablety do myčky v cenách nižších stokorun se objevují mezi tipy minimálně jednou týdně.

Zajímavostí jsou třeba pánské hodinky Arnaud Constantin, nabízené za 439 korun. Za 200 Kč bylo možné s padesátiprocentní slevou pořídit zahradní gril.

Poplatek za doručení do ČR je téměř u každé nabídky vyčíslen na 95 Kč. Jedná se tady nejspíš o standardní taxu, pravděpodobně pro celé území ČR.

Možnost doručení do ČR je podle správce skupiny třeba vždy zkontrolovat, nezajišťuje ji totiž e-shop, ale přímo výrobce či dodavatel. „Zde se objevují pouze nabídky s doručením do ČR. Mám ale zkušenost, že i když prodejce do ČR nedoručuje, tak v drtivé většině případů se s ním lze domluvit a pošle,“ vysvětluje správce skupiny.

Téma nákupů v Polsku, ať v supermarketu, nebo přes e-shop, možná bude ještě aktuálnější, pokud by se česká vláda rozhodla zvýšit daň z přidané hodnoty, která by následně zdražila vše. V režimu „pouštění balonků“ už takové nápady z koalice zazněly. Nejvíce se za zvýšení daně z přidané hodnoty mají přimlouvat TOP 09 a STAN.

„Daň z přidané hodnoty je jedním z adeptů na to, která z daní se bude zvyšovat. Pro politiky je to velice schůdné zvýšení, protože jim umožňuje vybírat více na daních, aniž by si veřejnost zvýšení spojovala přímo s nimi. Bude to totiž platit v podobě vyšších cen v obchodech nebo u dodavatelů, i proto jsou nepřímé daně, mezi něž DPH patří, pro politiky lákavé,“ dodal k tomu pro ParlamentníListy.cz Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Podle Kovandy navíc tuto daňovou úpravu nejvíce odnese chudší obyvatelstvo, které se už nyní pohybuje s výdaji na hraně svých finančních možností.

„Takové domácnosti, které opravdu obracejí každou korunu, by to určitě pocítily. U nich bych předpokládal, že to ovlivní jejich chování v tom smyslu, když žijí někde poblíž hranic, že by mohli ještě více jezdit nakupovat třeba do Polska,“ řekl natvrdo Kovanda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Doporučuji přepnout na pioslanenká sněmovna STREAM., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 05.04.2023 14:33:38
A sledovat předsedu vlády jak se spokojeně usmívá.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…