Za plyn prodal Orbán svobodu! sekl lidovec. Bude se divit

02.02.2022 9:46 | Ze sítí

Maďarsko má plyn pětkrát levnější než zbytek Evropy, zaznělo včera na setkání premiéra Orbána a prezidenta Putina. Proč? Podle lidovce Jana Bartoška Orbán zaprodal svou zemi, levný plyn vyměnil za její suverenitu a svobodu v zahraniční politice. Ale bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské si myslí, že je to právě česká energetická politika, která je chybná. A připomenul, že kontrakty, jako má Maďarsko, mají i další evropské země, které Bartošek nekritizuje.

Za plyn prodal Orbán svobodu! sekl lidovec. Bude se divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Bartošek

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Ceny plynu jsou stále horkým tématem. Ačkoliv již pominulo období, kdy ceny vystoupaly do extrémních výšin (prosinec 2021), současná cena je stále třikrát až čtyřikrát vyšší než ta před rokem a stále významně kolísá. Jak informovala ruská tisková agentura TASS, na úterním jednání s premiérem Orbánem přitom ruský prezident připomenul, že Maďarsko nakupuje plyn až pětkrát levněji než zbytek Evropy, protože má uzavřené dlouhodobé kontrakty.

„Vzhledem k tomu, že celá Evropa nyní prožívá energetickou, přesněji řečeno plynovou krizi, bylo velice důležité, že jsme uzavřeli dlouhodobé kontrakty. Vážíme si toho, že jsme je podepsali. Při dnešním setkání bych chtěl dosáhnout zvýšení objemu dodávek,“ řekl maďarský premiér dle agentury TASS. Kontrakt na dovoz plynu je platný až do roku 2036.

Do Orbána se pak za setkání a levný plyn pustil lidovec Jan Bartošek, známý svým vyhraněným postojem k Rusku: „Paktování s diktátory se nikdy nevyplatilo. Ano, Rusko si kupuje svoje spojence v Evropě za levný plyn. Otázkou je: za jakou cenu? Ztráta suverenity? Svobody v zahraniční politice? Děkuji, nechci! Orbán prodává Maďarsko na východ…“ míní.

Zcela jiný pohled má bývalý šéf představenstva Pražské plynárenské, Pavel Janeček. „Tohle je výsledek dlouhodobě chybně nastavené energetické politiky, kdy je třeba řešit podstatu problému, protože jde o skutečně přežití českého průmyslu a možná nejen jeho,“ komentoval situaci, která je podle něho opravdu vážná.

A připomenul, že dlouhodobé kontrakty nejsou nic zvláštního. Kromě Maďarska je mají také Itálie, Německo či Rakousko. „Německo ho plně využívá, jedná o navýšení na dvojnásobek kapacity a plyn pak prodává za tržní ceny např. do Polska, Ukrajiny,“ upozornil na realitu trhu s plynem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…