Za tohle nemohla účetní. Deník N rozmazává financování SPD

25.10.2019 22:24

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý kontroloval sedm měsíců financování kampaně hnutí SPD Tomio Okamury před posledními sněmovními volbami. Jak nyní uvedl pro DeníkN.cz, sice zjistil závažné nedostatky, nedomnívá se však, že by za chyby v účetnictví mohla účetní.

Za tohle nemohla účetní. Deník N rozmazává financování SPD
Foto: Archiv JO
Popisek: Jan Outlý

Podle Outlého například hnutí zatajovalo předvolební koncert či mu dalo dvě faktury se stejným číslem na různé druhy propagace. „S takovým nedopatřením jsem se u dalších dvou stran nesetkal. Ale nerad bych se pouštěl do nějakých osobních hodnocení, co to o straně vypovídá. Účetní nesrovnalosti se v nějaké míře u dalších stran nacházejí, ale abychom dostali účetní doklad stejně evidovaný a o stejném čísle na různá plnění, to se jinde nestalo,“ zmínil Outlý. 

SPD podle zjištění úřadu také zaplatila více než sedm milionů společnosti Play Net za nestandardní monitoring a průzkumy, které vydala jiná agentura zdarma. To však porušení zákona není. „Strany mohou přeplácet své dodavatele podle svého uvážení. Je to věc vnitřních kontrolních mechanismů uvnitř strany,“ dodal. 

Nyní celá kontrola přísluší správnímu řízení a osobám v něm, tedy právníkům, kteří věci zváží a navrhnou výši pokuty.  Úřad jednal podle slov Outlého pro DeníkN.cz i na základě podnětů od občanů, který se sešly desítky. SPD pak žádné zjištění podle Outlého nerozporovalo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…