Za vraždu Němcova je odpovědný Putin, říká jasně americký exvelvyslanec na Ukrajině

02.03.2015 12:55

Bývalý americký velvyslanec na Ukrajině John. E. Herbst, který nyní spolupracuje s americkým think tankem Atlantic Council, volá po ozbrojení ukrajinské armády a zesílení sankcí. Putin prý možná Němcova zabít nenechal, ale nepřímo je za vraždu dle jeho mínění nepochybně odpovědný.

Za vraždu Němcova je odpovědný Putin, říká jasně americký exvelvyslanec na Ukrajině
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Smrt Borise Němcova podle Herbsta konfrontuje západní politiky se dvěma skutečnostmi, které prý prozatím ve světle rusko-ukrajinské války ignorují. „Za prvé konflikt na Ukrajině představuje pro Putina potenciálně velký problém z hlediska udržení mocenského vlivu. A za druhé je nutné konstatovat, že jeho hlavním cílem je potlačit veškeré opoziční hlasy, jež mu brání v příklonu k totálně autoritářskému režimu,“ upozorňuje Herbst. Zatím prý Putinova zranitelná místa překrývá nárůst jeho popularity po anexi Krymu v loňském roce. „Tehdy mu vlastenecky naladění Rusové tleskali. Podle posledního průzkumu však 58 % z nich odmítá přítomnost ruských vojáků na Ukrajině. Ruský prezident se proto snaží dělat vše proto, aby se na to nepřišlo,“ míní Herbst.

„Němcov již dávno nebyl hlavní tváří ruské opozice, ale hodlal zveřejnit důkazy o přímém zapojení ruských vojsk v ukrajinském konfliktu. Rovněž měl stát v čele včerejší dlouho dopředu plánované demonstrace, která se nakonec stala vzpomínkovou akcí na jeho počest. Zdánlivě tedy vše vypadá jako Putinovo vítězství. Sám o sobě Němcov pro Putina skutečně nepředstavoval žádnou hrozbu, kvůli které by se prezidentu vyplatilo jej nechat zavraždit. Informace o ruských vojácích na Ukrajině však pro Kreml nebezpečí zcela jistě představovaly. Kdyby Němcov dostal šanci usvědčující dokumenty zveřejnit, propagandistická opona by jistě dostala vážné trhliny. Alespoň v Moskvě určitě,“ domnívá se Herbst.

celý text v angličtině najdete ZDE

Západ by se měl dle Herbstova mínění snažit poskytnout Rusům alternativní zdroj informací a na všech frontách snížit Putinovy možnosti v pokračování útočné války. „Tato opatření obnáší zvýšení rozpočtu na vysílání rozhlasových stanic typu Rádio Svoboda a vedle toho také poskytnutí obranných zbraní ukrajinské armádě. Zbraně buď Putina odradí od další agrese, případně velmi ztíží jeho pozici na domácí politické scéně, pokud to povede k nárůstu obětí mezi ruskými vojáky,“ nabádá Herbst a tvrdí, že atentát na Němcova signalizuje, že boj za Ukrajinu je zároveň bojem za svobodu ruského obyvatelstva.

„V rámci Putinovy propagandy na podporu vojenské agrese na Ukrajině zaznělo mnoho ostře nacionalistických prohlášení. Kritici postojů Moskvy ke Kyjevu jsou nazývání pátou kolonou a zrádci ruského národa. Je dost pravděpodobné, že se nikdy nepodaří vypátrat, kdo si objednal vraždu Borise Němcova. Je však zřejmé, že svůj hlavní podíl na ní nese Putinův režim, který v Rusku vytvořil natolik vyhrocenou atmosféru,“ má jasno Herbst. Pomoc Západu Ukrajině považuje za ideální příležitost, jak zároveň otupit ostří Putinova autoritářského režimu. Zesílení sankcí a vojenskou podporu Ukrajině pokládá Herbst za nutné kroky. „Kdo naopak volá po uvolnění sankcí a odmítá dodávky zbraní Kyjevu, prokazuje samotnému ruskému lidu medvědí službu,“ píše v závěru svého komentáře Herbst.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…