Zabránil třetí světové válce? Únik tajných dokumentů USA. Kolem zadrženého je rušno na vysokých místech

14.04.2023 20:39

Za zveřejnění utajovaných dokumentů byl obviněn 21letý Američan Jack Teixeira. Čelí obvinění za neoprávněné zadržování a předávání informací o národní obraně a neoprávněné přemisťování tajných dokumentů. Podle zastánců Republikánské strany je však hrdinou, nikoliv viníkem – a to, že je bílý, křesťan a zastánce míru, z něj dělá nepřítele Bidenova režimu. Moderátor Fox News Tucker Carlson je toho názoru, že s Teixeirou je zacházeno hůře než s Usámou bin Ládinem.

Zabránil třetí světové válce? Únik tajných dokumentů USA. Kolem zadrženého je rušno na vysokých místech
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

Ze zveřejnění utajovaných dokumentů byl obviněn Američan Jack Teixeira. Soud ho v pátek obvinil z neoprávněného zadržování a předávání informací o národní obraně a z neoprávněného přemisťování a uchovávání utajovaných dokumentů nebo materiálů. Pokud by byl shledán vinným v obou případech, hrozilo by mu až patnáct let za mřížemi.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11592 lidí
Tajné dokumenty z Pentagonu se na sociálních sítích začaly šířit minulý týden. Poskytují podrobný popis válečných plánů USA a NATO na Ukrajině, ale i „špiónování“ ze strany USA vůči svým údajným spojencům, mj. vůči Izraeli a Jižní Koreji.

Jacku Teixeirovi je 21 let a je příslušníkem zpravodajského křídla Letecké Národní gardy státu Massachusetts. Dokumenty měl publikovat na platformě Discord ve skupině zvané Thug Shaker Centra, v níž se nacházelo okolo dvaceti mužů. Členové skupiny pro americká média přiznali, že dokumenty se nikdy neměly dostat na sociální sítě, měly být určené čistě jen pro vzdělávání členů Thug Shaker Centra. Během pátečního soudu Teixeira promluvil jen několika slovy, celkem třikrát. Dvakrát na otázku odpověděl „ano“, a svému otci vzkázal, že ho má rád. Zadržen bude až do dalšího slyšení, které bude ve středu.

Americkými médii byl Teixeira identifikován jako zdroj úniku dokumentů již ve čtvrtek, následně byl zadržen příslušníky FBI.

Někteří američtí republikánští politici jsou toho názoru, že byl zadržen za to, že se postavil proti administrativě demokratického prezidenta Spojených států Joea Bidena. „Jake Teixeira je bílý muž, křesťan a je proti válce. To z něj dělá nepřítele Bidenova režimu,“ rnapsala na twitteru členka Sněmovny reprezentantů za republikány Marjorie Taylor Greene. „Zeptejte se sami sebe, kdo je pravým nepřítelem? Mladý příslušník národní gardy na nízké úrovni, nebo administrativa, která vede válku na Ukrajině, nečlenské zemi NATO, proti Rusku, bez válečných pravomocí?“ vybízí politička k zamyšlení. A je pro zastavení financování války na Ukrajině.

Moderátor stanice Fox News Tucker Carlson obvinil americká média, že s Teixeirou „zacházejí jako s Usámou bin Ládinem, možná trochu hůře, protože na rozdíl od Al-Káidy je tento mladík zjevně rasista“, reagoval pravděpodobně na video v Teixeirově skupině Thug Shaker Centra, ve kterém při střelbě z pušky křičí rasistické a antisemitské urážky.

Médiím Carlson připomíná, že jejich primárním úkolem je konstituční ochrana, zkrátka mají být tzv. hlídacím psem demokracie. „Jejich jediným úkolem je říkat pravdu, avšak dnes naše média oslavují zadržení mladého chlapce, který Američanům řekl, co se skutečně děje na Ukrajině,“ vyčítá médiím Carlson. Z dokumentů dle něj vyplývá, že se jedná nejen o ukrajinskou válku, ale o „naši válku“ (myšleno USA). „Spojené státy jsou přímým účastníkem ve válce proti Rusku. Zatímco zde mluvíme, američtí vojáci bojují s ruskými vojáky. Takže nejde o regionální konflikt ve východní Evropě, jde o válku mezi dvěma primárními jadernými supervelmocemi na světě,“ prohlásil Tucker Carlson ve vysílání Fox News.

Za hrdinu má Teixeiru Donald Trump mladší, syn předešlého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zveřejněním dokumentů Teixeira dle slov Donalda Trumpa mladšího „možná i zabránil třetí světové válce“. Jeho otec, exprezident Donald Trump, ještě před zadržením Teixeiry poukazoval na to, že viníkem by mohl být i sám Biden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…