Žáček z ODS varoval z televize: Jestli padne Kyjev, bude nás obrana stát třikrát víc

26.02.2024 20:55 | Monitoring

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) v televizi hovořil o tom, jak by výsledek války na Ukrajině ovlivnil Českou republiku. V každém případě by se podle něj případné vítězství Ruska na Ukrajině promítlo do výdajů na obranu zemí Severoatlantické aliance. Předpokládá, že by byly dvakrát až třikrát vyšší než nyní. Někdejší šéf obrany Lubomír Metnar (za ANO) doporučoval intenzivně zbrojit a ztlumit rétoriku.

Žáček z ODS varoval z televize: Jestli padne Kyjev, bude nás obrana stát třikrát víc
Foto: ODS
Popisek: Pavel Žáček

Ačkoli jsme členy NATO, jsme podle exministra obrany Metnara v ohrožení a je nutné na to adekvátně reagovat. „Samozřejmě evropskou bezpečnost nelze podceňovat. Je třeba také zdůraznit, že mezinárodní bezpečnostní situace už se zhoršovala roky. Rizika rostou, je třeba si to uvědomit, je třeba na to adekvátně reagovat. Je třeba intenzivně zbrojit, abychom odstrašili případného nepřítele, ale ztišit intenzitu rétoriky, která tu v současné době je,“ doporučoval Metnar.

Ruská strana drtivě vede na většině fronty. Poslanec Pavel Žáček pro CNN Prima NEWS uvedl, že pokud by na Ukrajině Rusko slavilo vítězství, přinese to značné komplikace pro NATO. „Pokud by Rusko dosáhlo svých cílů v té strašlivé Putinově válce, to znamená, pokud by padl Kyjev, tak by se náklady na obranu členským státům Aliance z východního křídla Evropy zvýšily dvakrát až třikrát. Bylo by zde bezprostřední ohrožení východního křídla. To riziko konfliktu Rusko s Evropou, se státy NATO by se radikálně zvýšilo. Naše náklady na zbrojení by dosáhly částek, o kterých teď vůbec nepřemýšlíme,“ řekl.

„Analytici NATO to berou velmi vážně a upozorňují na tu hrozbu, že musíme zbrojit, musíme na to být připraveni. Je to naše povinnost nejenom jako národní bezpečnosti, ale kolektivní bezpečnosti jako celku,“ uvedl Žáček s odkazem na analýzy NATO.

Naopak nesouhlasil s Metnarem v tom, že by se měla ztišit válečná rétorika. „My musíme před našimi občany zdůvodňovat, že musíme věnovat větší pozornost bezpečnosti, než jak jsme to dělali dosud, v tomto směru máme obrovský dluh, víme to všichni. Měli bychom se podílet na obnově a posílení obranyschopnosti České republiky i obrany v rámci NATO,“ řekl Žáček.

Žáček uvedl, že počty vojáků se v české armádě příliš snížily. „Nevyřešili jsme systém záloh. A teď to musíme řešit,“ uvedl.

Exministr obrany Lubomír Metnar (ANO) souhlasil s tím, že je potřeba vynakládat procenta z HDP na obranu, ale zvyšování vojenských stavů nebude jednoduché.

Návratu branné povinnosti se ale prozatím brání. Vojáky by motivoval například penězi. „Nástrojů je mnoho. Od velmi lukrativního ohodnocení povolání po hledání modelů – od poloprofesionální, profesionální armády – až po zavedení branné povinnosti. Nedomnívám se, že bychom teď měli jít touto cestou. Nevyčerpali jsme celou řadu dalších možností,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Re: Ten člověk není nijak důležitý ani pro národ, ba ani pro město, ve kterém dýchá vzduch., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeef , 27.02.2024 11:35:01
Ale pokud to, co říká myslí vážně, měl by rozbít prasátko a veškerý majetek proměnit na pomoc Banderovcům, protože život se mu asi zhroutí a pozbude pro něho smysl žít.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …