Zachránce židovských dětí Winton přijede do Prahy pro ocenění

09.10.2014 20:01

Zachránce stovek židovských dětí Nicholas Winton přijede na konci října do Prahy, kde převezme nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva. ČTK to dnes na oslavách pádu komunismu v Lipsku potvrdil prezident Miloš Zeman. Wintonovi řád předá 28. října u příležitosti státního svátku.

Zachránce židovských dětí Winton přijede do Prahy pro ocenění
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

„Vím, že sir Winton se těší do Prahy a já se těším na něj," řekl Zeman. Že by Winton rád do Prahy dorazil, informovala média již v minulosti, podmínkou ale je jeho dobré zdraví. Zeman Wintona pozval před několika měsíci, Winton na konci září při oslavě svých 105. narozenin řekl, že pokud bude moci, přijede.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání

Skromný Brit zorganizoval před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického Protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali. O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Seznam lidí, kteří obdrží ocenění při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa, Pražský hrad tradičně s předstihem nezveřejňuje. Již s předstihem ale Zeman oznámil, že ocení pětici vojáků, kteří v červenci padli v Afghánistánu. Nejvyšší české vyznamenání dostane také in memoriam ruská disidentka Natalja Gorbaněvská.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…