Žádáme už posedmé, ale tentokrát je to nejdůležitější. Vir je zabiják, oslovil Babiš poslance

26.03.2021 14:41

Vedle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného a ministryně financí Aleny Schillerové se jal poslance žádat o další prodloužení nouzového stavu i premiér Andrej Babiš. Původně se prý chtěl z jednání Sněmovny omluvit, ale nakonec se rozhodl přece jen vystoupit a požádat o další nouzový stav. „Já myslím, že jsme tady kvůli tomu už posedmé," přiznal. „Ale tentokrát je to nejdůležitější,“ dodal okamžitě.

Žádáme už posedmé, ale tentokrát je to nejdůležitější. Vir je zabiják, oslovil Babiš poslance
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Andrej Babiš se rozhodl osobně přesvědčovat poslance, aby znovu zvedli ruku pro prodloužení nouzového stavu. Hned na úvod svého vystoupení oznámil, že původně se chtěl z pátečního rokování poslanců omluvit, protože předpokládal, že bude přítomen na jednání Evropské rady, ale toto jednání skončilo již ve čtvrtek, takže nakonec do Sněmovny přijel.

„Důvody žádosti o prodloužení nouzového stavu jsou všem notoricky známé, Já myslím, že, nevím, možná jsme tady už posedmé, a my opět žádáme o prodloužení nouzového stavu a já pevně doufám, že to bude poslední lockdown. A tento je nejdůležitější. Já myslím, že lidi to chápu a jsou na to připraveni. A pevně doufám, že neuděláme stejnou chybu, jakou jsme udělali před Vánoci. ... Takže já jsem vás chtěl požádat, abyste nás podpořili,“ volal od řečnického pultíku Babiš s tím, že ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný předložil poslancům dost dat v prezentacích, jak se situace vyvíjí.

Babiš má prý pochopení pro to, že lidé jsou vyčerpaní, ale přesto je žádal, aby to vydrželi, protože podle epidemiologa Petra Smejkala si kabinet nemůže dovolit rozvolňovat, protože počty hospitalizovaných pacientů klesají příliš pomalu.

„Teď je tady naděje, že to může být lockdown poslední,“ konstatoval Babiš.

Poté zdůraznil, že největší naději na cestu z pandemie vidí v očkování. „A tomu já se věnuju nejvíc,“ pravil Babiš ve Sněmovně.

Poté se rozčiloval, že zatímco EU nemalou část vakcín vyváží, z USA a z Velké Británie se vakcíny nevyvážejí. Proto by se podobně měla chovat i EU. „Myslím si, že to zvládáme, že se očkuje,“ oznámil také předseda vlády.

Pár slov věnoval i speciálním lékům, které mají pomáhat ohroženým lidem. „Ten Bamlanivimab, kterej já propaguju, a je škoda, že to nemocnice víc nevyužívají. To, že na to nejsou nějaké papíry, nějaké studie, to není důležité. Podstatní je, že to funguje,“ hřímal Babiš s tím, že lidé mají tento lék od lékařů požadovat, aby se uchránili od cesty na jednotku intenzivní péče.

„Já myslím, že všichni pochopíte, že ta naše žádost o prodloužení nouzového stavu je oprávněná. ... Zkusme teď zapomenout na to, že budou v říjnu volby a zkuste k tomu přistoupit lidsky a s nadhledem. Ten vir je zabiják. Proč my máme pořád tak plné JIPky? Protože jsou plné mladých lidí a trvá, než se uzdraví,“ vysvětloval Babiš.

Nakonec, nikoli poprvé, poprosil občany o trpělivost a pochopení.

„Abysme to tentokrát nezpackali,“ uvedl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…