Žádná hrůza, žádná bída pro důchodce. Lidovec to poslankyni ANO vysvětlil

10.06.2023 8:45 | Ze sítí

Poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové (ANO) se nelíbí úprava důchodového systému, která i přes odpor opozice prošla Sněmovnou. Za neschopnost vlády zkrotit inflaci podle ní pykají hlavně senioři. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepřichází s reformou, ale jen s parametrickými úpravami, řekla na CNN Prima News. Poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) se naopak pustil do opozice za to, že kroky vlády démonizuje.

Žádná hrůza, žádná bída pro důchodce. Lidovec to poslankyni ANO vysvětlil
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

„Vláda nezvládá inflaci a trestá za svoji neschopnost seniory,“ řekla poslankyně Mračková Vildumetzová v pořadu 360° zpětně k jednání o důchodech v Poslanecké sněmovně.

„Ministr Jurečka přichází pouze s parametrickými úpravami tohoto systému. Poškozeni budou nejen lidé, kteří v důchodu již jsou, ale i ti, které odchod do penze teprve čeká,“ zdůraznila.

Taková kritika se nelíbila poslanci Kaňkovskému, který připomněl, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš „porušil své sliby“ z předchozích let. „V roce 2017 tehdejší premiér Babiš řekl, že je pro něj důchodová reforma zásadní prioritou. Od té doby jsme od něj v tomto ohledu neviděli ani čárku.“

A řekl, že vláda v boji proti inflaci rozhodně nebere seniory jako rukojmí. „Valorizační vzorec, který nyní vracíme, platí od roku 2019, takže se nejedná o žádnou hrůzu této vlády. Tvrdíte tu, že chceme dostat důchodce do bídy, což není pravda. To je z vaší strany nefér taktika,“ dodal s tím, že skutečná velká důchodová reforma se bude představovat až na podzim.

Sněmovna v pátek dala šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Úvodní poslanecká debata o vládní novele trvala přes 13 hodin. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Na její projednání bude mít podle rozhodnutí pléna poloviční, měsíční lhůtu.

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a ke snížení zadlužování. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Pro zamítnutí penzijní novely, jak to navrhl předseda SPD Tomio Okamura, hlasovalo ze 142 přítomných poslanců 60 opozičních zástupců. Proti bylo 82 poslanců vládního tábora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…