Žádná totalita nezlomí celý národ. Jste svědomím doby, ocenila Šlechtová odbojáře. A jasné slovo přidal i kardinál Dominik Duka

26.02.2018 18:31

Přes třicet lidí v pondělí převzalo osvědčení o účasti ve třetím, tedy protikomunistickém odboji. Za účasti kardinála Dominika Duky, někdejšího politického vězně, odbojáře ocenila ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). „Žádná totalita však naštěstí není schopna zlomit celý národ až do toho posledního člověka. Vždy se najdou ti, kteří jsou nezištnými nositeli a obránci ideálu občanské svobody,“ řekla šéfka obrany v projevu odbojářům. Své vyjádření pro ParlamentníListy.cz připojil kardinál Duka.

Žádná totalita nezlomí celý národ. Jste svědomím doby, ocenila Šlechtová odbojáře. A jasné slovo přidal i kardinál Dominik Duka
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Dalších 34 protikomunistických bojovníků nebo jejich potomků převzalo osvědčení o uznání účasti ve třetím odboji. Osvědčení jim spolu s pamětními medailemi předala ministryně obrany Karla Šlechtová. Ve svém projevu na slavnostním shromáždění vyzdvihla jejich hrdinství a nezlomnost, s jakou se proti totalitě vymezovali.

„Komunistický režim po celá čtyři desetiletí lámal osudy našeho státu i jeho obyvatel. Komunisté měli zvláštní představu, že člověka osvobodí jeho zotročením. Jak výstižně připomíná ve svých pamětech profesor Václav Černý, komunismus vedl občanskou válku proti vlastnímu národu; válku, která znamenala zničení tisíců lidských existencí. Systém vylučoval jakoukoliv opozici. Každá odstředivá, natož pak odbojová tendence byla již v zárodku tvrdě postihována. Teror byl zakořeněn v samotné podstatě režimu a jeho represe měly vždy konkrétní podobu. Žádná totalita však naštěstí není schopna zlomit celý národ až do toho posledního člověka. Vždy se najdou ti, kteří jsou nezištnými nositeli a obránci ideálu občanské svobody,“ uvedla ministryně.

Připomněla, že až dvaadvacet let po pádu komunismu dospěl český právní systém k uzákonění třetího odboje.Konečně byl odboj nazván odbojem a statečnost statečností. Vy, kteří jste dnes přítomni v tomto sále, jste kdysi odmítli kompromis se špatností a zbabělostí. O komunistickém režimu jste neměli žádné iluze – ale nečekali jste, až se tento režim sám rozloží vlastní neschopností. Boj proti komunismu, ať už jakýmikoliv prostředky, jste si zvolili jako svůj úkol a své poslání,“ hovořila Šlechtová k odbojářům.

„Minulost není uzavřenou kapitolou. Stále je v ní skryto mnoho zla, které občas zatouží po své reinkarnaci. Právě vy, účastníci třetího odboje, jste svědomím doby. Vaše osudy, které mají nadčasový význam, jsou výmluvným obrazem dějin našich zemí ve druhé polovině dvacátého století. Díky vám nebude nikdy zapomenuto to, co způsobilo tolik bezpráví a hořkosti. Vážím si vašeho celoživotního postoje a vašich činů,“ konstatovala ministryně obrany.

Vedle dalších tří desítek obdrželi ocenění bratři Pavel a Jiří Wonkovi, prvně jmenovaný in memoriam. Posmrtně oceněn byl vedle jiných Bohuslav Slez, který se podílel na přípravě operace, jejímž cílem bylo dostat někdejšího demokratického ministra spravedlnosti Prokopa Drtinu na Západ.

Ceremoniálu se zúčastnil pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka. „Setkání s příslušníky je určitou manifestací postojů, ale také i poděkování. Pokaždé se zde setkám buď bezprostředně s přáteli nebo se spřátelenými dušemi či jejich dětmi. I pro ně je to velmi důležité. Víme, že se současný svět tak trochu ztrácí ve své orientaci a oni nám mohou být ručičkou na kompase, kam v životě a svém osobním postoji máme mířit,“ sdělil ParlamentníListy.cz kardinál Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…